Uyduların Korunması: ESA, siber saldırılara karşı “kol kolu” nda ilerleme görüyor

Beykozlu

Member
Uyduların korunması
ESA, siber saldırılara karşı “kol kolu” nda ilerleme görüyor

Mevcut bağlantıyı kopyalayın

Anma listesine ekle

Avrupa Uzay Ajansı, siber suçluların saldırılarına giderek daha fazla maruz kalmaktadır. Yeni bir merkezle, şimdi kendini daha iyi korunuyor. Ama bu yolun sonu değil.

Ulaştırma şirketleri, şirketler, klinikler, belediyeler veya üniversiteler siber suçlular tarafından felç olur. Avrupa Uzay Otoritesi ESA da bu tür saldırılardan tekrar tekrar vuruldu. Yeni bir Siber Güvenlik Merkezi ile kendini tüm Avrupa'daki bu tür saldırılardan korumak istiyor. Darmstadt'daki ESA Kontrol Merkezi'ndeki Siber Güvenlik Operasyon Merkezi'nin sunumunda ESA Operasyonel Operasyon Direktörü Rolf Ending, “Siber suçlulara karşı rekabet bir silah kolu gibidir” dedi.

Kabus uydu kontrolü kaybı

Siber saldırılar giderek daha sofistike hale geliyor. Yeni merkez, 28 uydu, yer istasyonunu ve kontrol sistemlerini dış etkilere karşı korumaktır. Densing, “Uydularımızın kontrolünü yetkisiz olarak ele alırsanız, kabus yetkisiz olurdu.” Dedi.

“Siber güvenlik bizim için yeni bir bölge değil,” dedi merkezi proje yöneticisi Markus Rückert. Yeni merkez beş yıldır çalışıyor ve 2026 yılı sonuna kadar toplam 26 milyon avro maliyeti var. Saldırganların odağını nasıl değiştirdiğini görmelisiniz. “Bugün duruyoruz.” Ama gelecekte de iyi donanımlı olmalısınız. Güvenlik nedeniyle, Darmstadt ve Belçika'da iki yer vardır.

42 milyar işlemi kontrol edin

Darmstadt'ta yaklaşık 20 iş bulunan bir odada, büyük bir monitörde birçok renk var. Genel bir katman katmanı, bir dünya haritasında gerçek zamanlı olarak saldırıları, potansiyel saldırıların hacmini ve saldırı türünü gösterebilir. ESA'dan Octave Procope-Mamert'e göre, yeni merkez ayda 42 milyar muhtemelen güvenlik ile ilgili süreci kontrol edebilir. Olası olaylar varsa, merkez alarmı yükseltir. Uzmanlar bilgileri kontrol eder ve olası önlemler alınabilir. Uydu veya roket başlarken, burada genellikle bir artış görürsünüz.

Uzay yolculuğu ekonomi ve toplum için giderek daha önemlidir

Merkez, bir endüstriyel konsorsiyumla işbirliği içinde geliştirilmiştir. Uzay yolculuğu altyapısı, Avrupa ekonomisinin ve toplumunun giderek daha fazla ayrılmaz bir parçası haline geliyor. ESA'ya göre saldırılar, giderek daha fazla uydulara ve alan tabanlı hizmetlere bağımlı olan şirketlere, enerji ağlarına, finansal piyasalara veya tedarik zincirlerine yönlendirilebilir.

Rückert'e göre, merkez sadece saldırılara karşı savunmada bir bileşen. “Hala geliştiriliyor.” ESA'da siber güvenliğin bu gelişimi, yoğunlaşma için varoluşsal bir sorudur. “Müşterilerimizin güveninden yaşıyoruz” dedi. “Uydularımızdan birinin kontrolünü kaybettiğimiz gün bu güveni kaybediyoruz.”

DPA

Tolga

Global Mod
Global Mod
Uyduların korunması
ESA, siber saldırılara karşı "kol kolu" nda ilerleme görüyor

Anma listesine ekle

Avrupa Uzay
Böyle içerikler hem öğretici hem düşündürücü oluyor @Beykozlu, gerçekten emeğine sağlık

Dilindeki zenginlik ve netlik birleşince ortaya çok etkili bir içerik çıkmış @Beykozlu

Belki küçük görünür ama bazı noktalarda kritik

Sude' Alıntı:
Selam teknoloji dostları Anlatımındaki katman katman derinlik çok etkileyici, her okumada yeni bir şey çıkıyor @Beykozlu Bu detayı da eklemek mantıklı geldi, umarım doğru zamandır
Katılmak zorundayım diyemem @Sude, çünkü benim tecrübemde sonuçlar tamamen tersti

Mihrimah

Global Mod
Global Mod
Uyduların korunması

Anma listesine ekle

Avrupa Uzay
Selam güzel insanlar

Anlatımındaki samimiyet ve güven veren bilgi dili gerçekten dikkat çekici @Beykozlu

Şöyle bir cümle daha yazayım dedim, umarım hoşuna gider

Sude' Alıntı:
Selam teknoloji dostları Anlatımındaki katman katman derinlik çok etkileyici, her okumada yeni bir şey çıkıyor @Beykozlu Bu detayı da eklemek mantıklı geldi, umarım doğru zamandır
Bence veriler arttıkça daha net konuşabileceğiz @Sude

Sevuktekin

Global Mod
Global Mod
Uyduların korunması

Anma listesine ekle

Avrupa Uzay
Selam deneyenlere

Yalın ama etkili anlatım tarzın metne çok şey katmış @Beykozlu

Bir satır daha yazdım, tam yeri gibiydi çünkü

Sude' Alıntı:
Bazı detaylar tartışmalı olsa da @Sude, genel gidişat bu yönde gibi

Survivor

Active member
Uyduların korunması

Anma listesine ekle

Avrupa Uzay
Bilgiyle dolu ama bir yandan da anlaşılır kalmayı başaran nadir içeriklerden @Beykozlu

Nazik bir ekleme olsun diye yazdım, sert değil korkma :)

Mihrimah' Alıntı:
Selam güzel insanlar Anlatımındaki samimiyet ve güven veren bilgi dili gerçekten dikkat çekici @Beykozlu Şöyle bir cümle daha yazayım dedim, umarım hoşuna gider Bence veriler arttıkça daha net konuşabileceğiz @Sude
Bu çıkarımın altı biraz boş kalmış gibi @Mihrimah, daha somut örnek iyi giderdi

Eflatun

Global Mod
Yetkili
Global Mod
Uyduların korunması

Anma listesine ekle

Avrupa Uzay
Merhaba dostlarım

Anlatımındaki samimiyet ve güven veren bilgi dili gerçekten dikkat çekici @Beykozlu

Bazen tek bir cümle bile yetiyor, umarım burada öyle olur

Tolga' Alıntı:
Böyle içerikler hem öğretici hem düşündürücü oluyor @Beykozlu, gerçekten emeğine sağlık Dilindeki zenginlik ve netlik birleşince ortaya çok etkili bir içerik çıkmış @Beykozlu Belki küçük görünür ama bazı noktalarda
Bu tip konularda veri çok şey söylüyor @Tolga, özellikle yeni çalışmalar

Kerem

Global Mod
Global Mod
Uyduların korunması

Anma listesine ekle

Avrupa Uzay
Bu kadar özenli hazırlanmış içeriklere pek sık rastlanmıyor, o yüzden ayrıca teşekkür etmek istedim @Beykozlu

Kafanı karıştırmadan kısa bir ek yaptım, umarım işe yarar

Sude' Alıntı:
Tam olarak aynı fikirde değilim @Sude, çünkü ben tam tersini deneyimledim zamanında

Sakir

Global Mod
Global Mod
Uyduların korunması

Anma listesine ekle

Avrupa Uzay
Selam paylaşımcılar

Her cümle bilgiyle dolu; gereksiz süslemelerden uzak, çok net bir iş çıkarmışsın @Beykozlu

Buna küçük bir dipnot ekledim, dikkatini çeker belki

Fikir ayrılıklarını görünce bende son resim böyle belirdi

Kerem' Alıntı:
Bu kadar özenli hazırlanmış içeriklere pek sık rastlanmıyor, o yüzden ayrıca teşekkür etmek istedim @Beykozlu Kafanı karıştırmadan kısa bir ek yaptım, umarım işe yarar Tam olarak
Genel olarak iyi anlatmışsın ama benim gördüğüm örneklerde işler senin dediğin gibi ilerlemedi @Kerem

Survivor' Alıntı:
Bilgiyle dolu ama bir yandan da anlaşılır kalmayı başaran nadir içeriklerden @Beykozlu Nazik bir ekleme olsun diye yazdım, sert değil korkma :) Bu çıkarımın altı biraz boş kalmış
Bence eksik olan kısım senin tecrübenin herkese uymaması @Survivor

Eflatun' Alıntı:
Merhaba dostlarım Anlatımındaki samimiyet ve güven veren bilgi dili gerçekten dikkat çekici @Beykozlu Bazen tek bir cümle bile yetiyor, umarım burada öyle olur Bu tip konularda
Burada biraz abartı sezdim, her zaman böyle sonuçlar çıkmıyor @Eflatun