Psikoloğa gitmek boşanma sebebi midir ?

Sude

Global Mod
Global Mod
Psikoloğa Gitmek Boşanma Sebebi Midir?

Bu yazıyı yazarken tartışmalı bir noktayı ele almak istiyorum. Psikoloğa gitmek bir boşanma sebebi olabilir mi? Bu soruyu tartışmaya açıyorum çünkü bu konuda duyduğum çok farklı görüşler ve tepkiler var. Hangi tarafın haklı olduğu tartışılabilir, fakat bir şekilde kişisel gelişim, evlilik problemleri ve aile içi dinamikler arasında bir ayrım yapmamız gerektiği kesin. Hadi bakalım, konuya dair cesur bir şekilde derinlemesine bakalım.

Psikolojik Destek: Zihinsel Sağlık mı, Evlilikten Kaçış mı?

Evliliklerin bozulmasının ardında çeşitli sebepler yatıyor. Ancak son yıllarda, boşanma davalarındaki bir diğer dikkat çekici trend de, partnerlerin psikolojik desteğe başvurmasının boşanma sebebi olarak görülmesi. Eğer bir eş psikologa gitmeye başlarsa, bazen diğer eş bu durumu, “Evliliği çözmek yerine, daha da içinden çıkılmaz hale getirmek” olarak görebiliyor. Bu görüş bir nevi, terapiye başvurmanın boşanmayı hızlandırdığına inanan bir yaklaşımı yansıtıyor.

Gerçekten de psikolojik destek, bir evlilikteki en temel sorunları daha da karmaşık hale getirebilir mi? Evet, bazı insanlar psikologdan aldıkları yönlendirmeler ile boşanma düşüncelerini daha da güçlendirebilirler. Bu durumda, bir psikoloğun sağladığı “kişisel farkındalık”, evliliği kurtarmaya çalışan biri için, “belki de biz birbirimiz için uygun değiliz” düşüncesine dönüşebilir. Terapi süreci, çiftlerin evliliklerinde kalıcı değişiklikler yapmalarını sağlamak yerine, belki de sorunların farkına varmalarına neden olur ve sonunda o farkındalık bir ayrılıkla sonuçlanır.

Erkekler ve Kadınlar: Farklı Düşünce Yapıları, Farklı Yaklaşımlar

Erkeklerin ve kadınların evlilik sorunlarına yaklaşımları farklıdır. Kadınlar çoğunlukla empatik bir yaklaşım sergileyip, ilişkilerindeki duygusal ve psikolojik açmazları çözme konusunda daha hassas olabilirken, erkekler genellikle problemi çözmeye yönelik bir yaklaşım benimserler. Erkeklerin psikoloğa gitme konusunda daha temkinli ve şüpheci olma eğiliminde oldukları söylenebilir. Bir erkek, genellikle “bu ilişkiyi nasıl kurtarırım?” sorusunun cevabını arar. Evliliği çözmek için bir dış uzmanın yardımını almak, erkekler için genellikle kabul edilebilir bir durum değildir.

Kadınlar ise, duygusal dünyalarını anlamak, kendilerini ifade edebilmek için daha fazla psikolojik desteğe yönelebilirler. Eğer bir kadın eşinin psikoloğa gitmesini isterse, bu bazen onun duygusal ihtiyaçlarına yönelik bir arayışa dönüşebilir. “Belki de evliliğimizin daha sağlıklı olabilmesi için her ikimiz de destek almalıyız” düşüncesi, kadınlar için terapiye daha açık bir yaklaşımı doğurur.

Terapi İyi Ama Kötü Sonuçlar Doğurabilir mi?

Burada kritik olan soru şu: Terapi gerçekten evliliği kurtarabilir mi, yoksa bu durum insanları daha da uzaklaştırır mı? Psikologlar, çiftleri sağlıklı iletişim kurmaya, duygusal engelleri aşmaya teşvik ederken, aynı zamanda her iki tarafı da doğru şekilde değerlendirme fırsatı sunar. Ancak, eğer eşlerden biri daha fazla destek almaya başlarsa ve diğer eş bu sürece dahil olmak istemezse, terapi bu durumda dağılmaya, birbirinden kopmaya neden olabilir. Psikologlar, her ne kadar çözüm arayışında bir ışık tutmaya çalışsalar da, çiftlerin içsel duygusal boşlukları ya da ilişkilerindeki temel sorunları göz ardı etmeye başlamaları, terapinin ters etkiler yaratmasına neden olabilir.

Birçok kişi terapiye gitmek yerine, bu süreci kendi başına çözmeye çalışırken, bazen dışarıdan bir uzman yardımı almak, herkesin gerçekten ne istediğini anlamasına fırsat tanıyabilir. Ama bazen de, kişilerin “terapiyi” bir boşanma sebebi olarak kullanmaları, doğru çözüm yollarından uzaklaşmalarına yol açar.

Çiftlerin Psikolojik Yardım Alma Kararını İyileştirmek İçin Neler Yapılabilir?

Evet, bir ilişkide psikolog desteği almak, eşler arasında sorunları daha belirgin hale getirebilir. Ancak, bu desteğin sadece evliliği sonlandıran bir yol olmadığını kabul etmemiz gerekiyor. Psikolojik destek almak, kişinin kendini ve ilişkisini daha iyi anlamasını sağlar, ancak bu sürecin sağlıklı bir şekilde yönlendirilmesi, eşlerin birbirine duyduğu saygı ve anlayışla mümkün olabilir. Burada önemli olan, terapinin evliliği "çözüm" ya da "sonuç" olarak değil, "bir araç" olarak görülmesidir. İlişkilerde karşılaşılan problemler sadece bu tür bir terapiyle çözülebilir mi, yoksa tek başına bu süreç evliliğin sonunu mu getirebilir?

Çiftlerin, terapisti yalnızca “arabulucu” olarak değil, “farkındalık kazandırıcı bir lider” olarak kabul etmeleri gerektiğini düşünüyorum. Terapi, sadece problemin tespit edilip çözüme kavuşturulması için değil, aynı zamanda eşlerin birbirlerinin gözünden dünyayı görmeleri ve farklı duygusal bağlarını anlamaları için de önemli bir süreçtir.

Sizce Psikoloğa Gitmek Gerçekten Boşanma Sebebi Olabilir Mi?

Bunu sizlere sormak istiyorum: Psikolojik destek almak, bir evliliğin sonunu getirebilir mi, yoksa sadece doğru şekilde anlaşılmadığı için çiftlerin içsel farkındalıklarını artırarak çözülmesi gereken bir evlilik meselesine mi yol açar? Çiftlerin psikolojik yardım alma kararı, çoğunlukla evliliklerindeki ciddi çatlakların bir işareti midir, yoksa bu karar, daha sağlıklı bir ilişki için bir adım mıdır?

Benim görüşüm, bu konuda herkesin kendi içinde değerlendirmesi gereken bir mesele olduğu. Bazı durumlar çözüm üretirken, bazıları ise daha da karmaşık hale gelebilir. Fakat psikolojik desteğin, bir boşanma sebebi olarak etiketlenmesi ne kadar doğru bir yaklaşım? Burada tartışılmaya değer çok şey var!