Bulaşıcı Hastalıklar: Pakistan'ın felçle ilgili zor mücadelesi

Beykozlu

Member
Bulaşıcı hastalıklar

Pakistan'ın felçle karşı zor mücadelesi

Mevcut bağlantıyı kopyalayın

Anma listesine ekle

Çocuk felci virüsü bir zamanlar dünya çapında korku ve korku yaydı, şimdi virüs en azından atık sulara geri döndü. Yapabileceği şey Güney Asya'da görülmek.

Pakistan'ın kuzeybatısından on iki yaş arası Abid, pilot olmak ve gökyüzüne uçmak istiyor -düzgün koşamıyor bile. Çocuk evinin önünde kamp yatağında otururken, pantolon bacağını yuvarlar ve sol bacağını destekleyen bir raylara işaret eder. Abid iki yaşında çocuk felci ile enfekte oldu.

Çocuk felci olarak da adlandırılan hastalık, kalıcı felç yaratabilir ve ayrıca bazı insanlar için ölüme yol açabilir çünkü solunum kasları felç olur. Enfeksiyonundan bu yana Abid sadece gevşek olabilir. “Sokağımdaki çocuklarla mırıldanma veya kriket oynamayı seviyorum, ama yürümek benim için zor,” diyor çocuk.

“İnsanlığın en korkunç hastalıklarından biri”

Almanya'da, sadece yaşlı insanlar bir zamanlar bu ülkeye ne kadar korkunç bir çocuk felci olduğunu hatırlıyor – yılda binlerce hasta ve yüzlerce ölümle. Berlin viroloğu Christian Drosten, “insanlığın en korkunç hastalıklarından biri” diyor.

Büyük ölçekli aşılama programları, dünyanın çoğu bölgesinde korkunç hastalığı ortadan kaldırmıştır. Ancak çiçek hastalığının aksine, hastalık için tam bir zafer gerçekleşemedi. Çocuk felci virüsleri Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinde tekrar dolaşıyor. Patojen yakın zamanda birkaç Alman şehrinde dikiş örneklerinde tespit edilmiştir; Neyse ki, hastalıklar şimdiye kadar bilinmemektedir.

Aşılanmamış için tehlike

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Avrupa'ya kayma bir uyandırma çağrısı olarak görülmelidir. Virüs hala aşılanmamış olanlar için bir tehlikedir. Pakistan'ın görüşü, böyle bir hastalığa sahip bir yaşamın ne anlama geldiğini gösterir. Abid'in günlük yaşamda çok fazla yardıma ve bakıma ihtiyacı var, böylece annesinin bildirdiği gibi hastalığının daha da kötüleşmemesi. Geleceği için endişeleniyor.

Yoksulluğun açık olduğu ve birçok ailenin komşu Afganistan'dan kaçtığı Afgan sınırının yakınındaki Shirin Kotey köyünde hayat kolay değildir. Çocuklar kil koltuklu evler arasındaki tozlu sokaklarda yalınayak oynarlar. Kocası öldüğünden beri, sadece dört çocuğunu komşuların yardımıyla getirebilir, diyor anne.

Dünya çapında çocuk felci hastalıkları şu anda sadece Afganistan ve Pakistan'da tespit edilmektedir. Şiddetin artması, Pakistan'ın virüsü belirleyici bir gerileme silme çabalarını kaçırabilir. Ülke yeni enfeksiyonlarda güçlü bir artışla mücadele ediyor. Ulusal Kontrol Programına göre, geçen yıl çocuk felci oyun virüsüne 74 enfeksiyon bildirildi. 2023'te hala altı vaka kaydedildi.

Sadece Şubat ayı başlarında kuzeybatı Khyber Pakhtunkhwa'da bir polis memuruydu. Taliban'ın Pakistanlı dalı tarafından dağlık bölgede tekrar tekrar saldırılar var. Bir TTP sözcüsü Alman Basın Ajansı'na aşı çalışanlarının faaliyetlerinin amacı olmadığını vurgulamaktadır. Ancak, gerçeklik farklı görünüyor.

Çocuk felcine karşı aşılar, bazı militan İslamcıları, sözde Müslümanların sterilize edileceği Batı'nın bir aracı olarak görüyor. Bu komplo teorileri Amerikan Gizli Servisi tarafından bir casusluk kampanyasıyla kovuldu: 2011 yılında – bir aşı kampanyası olarak gizlendi – Pakistanlı çocuklardan DNA örnekleri alındı. Bu, nüfus arasındaki aşılara kıyasla şüpheciliği arttırdı.

Aşı Yardımcılarının çok fazla cesarete ihtiyacı var

22 yaşındaki Nadschia, aşı ekiplerindeki çalışmanın ne kadar zor olduğunu biliyor. İl başkenti Peschawar'ın yakınında kapıdan kapıya gider ve çocuklara yutma aşısı verir. Saldırı korkusu sürekli bir arkadaştır. Nadschia hala pes etmek istemiyor. “İşime inanıyorum” diyor. “Bu yüzden cesaretimi her gün topluyorum.”

İslamabad'daki İçişleri Bakanlığı'na göre, 2012'den beri yaklaşık 150 aşı işçisi ve eşlik eden polis memurları öldürüldü. Diyerek şöyle devam etti: “İnsanlar militan grupların kampanyaya saldırdıklarını görünce, bunun kötü bir şey olduğunu ve onları belaya sokabileceklerini düşünüyorlar.”

Her şeyden, uzak Washington'daki yeni gelişmeler gelecekte aşı ekipleri için daha da zorlaşabilir. Açılışından kısa bir süre sonra ABD Başkanı Donald Trump, DSÖ'den çıkışını duyurdu. O zamandan beri uzmanlar, küresel hastalıklarla mücadelede ciddi aksilikler konusunda uyardı. WHO'dan Oliver Rosenbauer, “Bir partnerin taahhüdündeki herhangi bir azalma, çocuk felci olmayan bir dünyanın hedefini tehlikeye atıyor.” Diyor.

Daha fazla bilgi ihtiyacı

Pakistan'da çocuk felci için bir veritabanını yöneten ve aşılama ekiplerine eşlik eden Mohsen Hamid için, büyüyen zorluğa rağmen vazgeçmek istemediği açıktır. “Taliban'ın gözlerimin önüne birini vurduğunu gördüm,” diye hatırlıyor genç adam. “Ama bana işim için daha fazla kararlılık verdi.” Ayrıca, çocuk felci aşılarının topluluklardaki alaka düzeyi hakkında daha fazla bilgi olması gerektiğine inanıyor. “Okuma yazma bilmeme büyük bir sorundur” diye vurguluyor.

Shirin Kotey köyünde artık sakinleri ikna etmek zorunda değilsiniz. Abid'in hastalığından beri, insanlar çocuklarının orada aşılmasına izin verdiler. Abid'in annesi her zaman komşularına bağlıdır. “Artık oğlumun hastalığını geri alamıyorum” diyor. “Ama diğer çocukları kaderden tutmak istiyorum.”

DPA