Uzay yolculuğu: Berliner Rabea Rogge, 2025'teki uzay lansmanı için eğitim alıyor

Beykozlu

Member
Uzay yolculuğu
Berlinli Rabea Rogge, 2025'teki uzay lansmanı için eğitim alıyor

Mevcut bağlantıyı kopyala

Rabea Rogge aylardır santrifüjler ve eğitim kapsülleri üzerinde çalışıyor. Yoğun bir şekilde uzaya hazırlanıyor. Oradaki ilk Alman kadın olabilir.

Alman araştırmacı Rabea Rogge, yoğun bir eğitimle uzaya çıkan ilk Alman kadın olarak uçuşuna hazırlanıyor. Berlin'den gelen 28 yaşındaki dpa ile yaptığı röportajda, ABD şirketi SpaceX'in eğitim kapsülünde çeşitli senaryoların ve bunlara verilen tepkilerin oynandığını açıklıyor.

Rogge, ABD Falcon 9 roketiyle yola çıkmanın artık 2025 baharında planlandığını söylüyor. “Fram2” adı verilen üç ila beş günlük görev sırasında dört kişilik ekip, dünyanın kutup bölgeleri üzerinde uçacak. Bu daha önce hiçbir uzay görevinde yaşanmamıştı. Rogge, “Fram2 tamamen yeni bir yörüngeye sahip olacak” diye açıklıyor.

Alman Havacılık ve Uzay Merkezi'ndeki (DLR) Alman Uzay Ajansı Genel Müdürü Walther Pelzer ile yakın zamanda Berlin'de yapılan bir toplantıda Rogge, bize uçuş sırasında yanına hangi kişisel eşyayı aldığını anlattı: havacılık öncüsü Otto Lilienthal için bir hatıra madalyası ( 1848-1896). ve Berlin-Schöneberg'deki belediye binasında Özgürlük Çanı'nın küçük bir kopyası. İlçede doğdu.

“Teknik altyapı benim için en kolayı”

Ekip, kapsülde aylarca süren eğitimin yanı sıra tıbbi eğitim ve bilimsel deneylere yönelik eğitim de aldı. ETH Zürih'teki çalışmaları sırasında alçak Dünya yörüngesindeki bir nano uydu santrifüj konsepti üzerinde çalışan Rogge, “Teknik altyapı benim için en kolayı çünkü sistemlerin çoğunu uydu projesinde sistem mühendisi olarak çalıştığım dönemden tanıyorum” diye açıklıyor. .

Ayrıca dört mürettebat üyesinin uzay kıyafetleri de hassas bir şekilde ayarlandı. Hatta ABD uzay ajansı Nasa'nın astronotlarının da aldığı Alaska'daki deniz kanosu eğitimi gibi grup dinamiği egzersizlerine bile katıldılar. Sonuç olarak ekip birlikte büyüdü, diyor Rogge. “Yedi gün boyunca vahşi doğada ıslak giysilerle dolaşmak bizi gerçekten bir araya getirdi.”

Sinirini korumayı umuyor

Rogge, dört kişilik ekipteki bilim insanıdır. Örneğin kutup bölgelerindeki gizemli gökyüzü parıltısını araştırmaktan sorumlu olduğu söyleniyor. Misyon, kripto para birimleriyle zenginleşen ve aynı zamanda uçup giden Maltalı Chun Wang tarafından finanse ediliyor. Ekipte ayrıca Norveç'ten film yapımcısı Jannicke Mikkelsen ve Avustralya'dan kutup rehberi Eric Philips de yer alıyor.

Rogge, diğer astronotlarda özellikle hayran olduğu şeyin sakinlikleri olduğunu söylüyor. “En önemli becerilerden biri, zor durumlarda bile sinirlerinizi koruyabilmek ve net düşünebilmektir.” Umarız uzayda hiçbir zaman stresli bir durumla karşılaşmaz” diyor. “Fakat benim görüşüme göre şu ana kadar tanıştığım NASA astronotları her zaman oldukça soğukkanlı ve sakin bir tavır sergiliyorlardı.”

dpa