Uzay yolculuğu: Alexander Gerst ilk kez uzaya uçtuğunda

Beykozlu

Member
Uzay yolculuğu
Alexander Gerst ilk kez uzaya uçtuğunda

Alexander Gerst, Uluslararası Uzay İstasyonu ISS ile uçuşu sırasında kubbedeki bir pencereden dünyaya bakıyor. Fotoğraf

© NASA/dpa

Fotoğraf ve Haberlarla “Astro-Alex”, Dünya'daki insanların misyonunu paylaşmasına olanak tanıyor. On yıl sonra hedeflerinden, hayallerinden ve astronotun yalnızlığından bahsediyor.

Astronot Alexander Gerst, Kazakistan'daki büyülü geceyi çok iyi hatırlıyor. Avrupa Uzay Ajansı'ndan (ESA) astronot, “Rokete çıkmak için merdivenleri çıkıp bu dünyaya bir süreliğine veda ettiğinizde, aynı zamanda bir anlık yalnızlık da oluyor” diyor. “Anın önemini hissediyorsunuz, herkes heyecanlı, siz ise neredeyse huzurlu bir ruh hali içinde kalıyorsunuz. Böyle bir rokete tırmanan herkes kendisiyle barışık olmalı çünkü geri dönemeyeceklerini biliyor.”

On yıl önce, 28 Mayıs 2014'te Gerst, efsanevi Baykonur Kozmodromu'ndan muhteşem bir gece kalkışıyla ve bunu başaran on birinci Alman olarak ilk kez uzaya uçtu. Ertesi sabah Gerst, birçok Alman gibi, dünyanın sadece 400 kilometre yukarısındaki Uluslararası Uzay İstasyonunda (ISS) çalışmaya gitti. İnsanlığın ileri karakolundan “Astro-Alex”, uzmanların ve sıradan insanların misyonunu paylaşmasına izin verdi. “Bu hayal için çok şeyden vazgeçtim, her şeyi riske attım. Ve sonra şunu fark ettim: Uzaydayım. Böyle bir anda omuzlarımdan büyük bir yük kalkıyor.”

Ukrayna savaşının yükü

Künzelsau'da (Baden-Württemberg) doğan jeofizikçi, 165 gün boyunca uzayda kaldı ve 2018'de yine Baykonur'dan ve yine Rus Soyuz roketiyle ISS'ye tekrar uçtu. O zaman bile Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesi nedeniyle ilişkiler gergindi ve Moskova'nın Ukrayna'ya karşı savaşı artık işbirliğinin daha da daralmasına neden oldu. Gerst bundan pişmanlık duyuyor. “Her savaşta bazı şeyler korkunç bir şekilde kaybedilir. Savaşın doğası budur ve uzay yolculuğu da bağışlanmaz. Bunun sonucunda uluslararası güven ve işbirliği açısından inşa ettiğimiz şeylerin çoğu artık zarar görüyor.”

Almanya'nın o zamanki uzay şefi Jan Wörner, Baykonur'a uçmanın iyi bir fikir olup olmadığından emin değildi. “Kırım'ın ilhakından kısa bir süre sonraydı.” Ancak Baykonur'a vardığında Gerst ile Rusya ve ABD'den gelen arkadaşlarının harika bir ruh halinde olduğunu gördü. Wörner bugün şöyle diyor: “Alex merdivenleri çıkarken, içimde bir sorumluluk hissi vardı. 'Güle güle' diye seslendim; ancak hemen pişman oldum ve onun yerine 'Güle güle' diye seslendim.”

İki görevde 363 gün: Hiçbir Alman Gerst kadar uzun süre yörüngede kalmadı. Buna uzaydaki dünya dışı görevi de ekleyin: Uzmanlara göre bu, kafası kazınmış adamı aya aday kılıyor. 48 yaşındaki Amerikalı, ABD'nin planlanan ay misyonu “Artemis”te ay yörüngesinde bir Avrupalı için fırsatlar görüyor. ABD önderliğindeki projede, 1972'den bu yana ilk kez dört astronotun aya uçması öngörülüyor; ikisi ay yörüngesinde kalacak, ikisi de Dünya'nın uydusuna inecek.

Avrupa ayda mı?

ESA Genel Direktörü Josef Aschbacher, Kasım ayında bir ESA astronotunun “Artemis 4” ve “Artemis 5” ile uçmasının planlandığını söyledi. Sadece aya uçmakla kalmayıp aynı zamanda aya ayak basacak olan dört astronottan ikisinin arasında olup olmayacağı belli değil. Aschbacher, “Bu henüz tanımlanmadı” diye açıkladı.

Gerst, “Şu anda ESA'da uzay yolculuğu deneyimi olan altı aktif astronotumuz var” diyor. “Hiçbirimizin hayır diyeceğini sanmıyorum.” Ama aslında orada ne yapmak istiyoruz? Gerst, “Ay, Dünya'nın geçmişine dair büyük bir tarih kitabı gibidir” diyor. “Tahminim, Ay'da bilimi barışçıl bir şekilde yürütecek birkaç araştırma istasyonumuz olacağı yönünde. Antarktika'da olduğu gibi. Bazı insanlar da başlangıçta Antarktika'nın keşfini sorguladılar ve orada sadece buz ve kar olduğunu savundular. Bugün çok sayıda araştırma istasyonu var. Orada, iklim değişikliğini anlamak için önemli veriler toplayan, kalıcı olarak yerleşim bulunan istasyonlar var. Bir jeofizikçi olarak ben de orada beş keşif gezisinde araştırma yaptım.”

Ay aynı zamanda olası bir Mars görevi için de bir sıçrama tahtası görevi görüyor. Gerst, “Dünyanın sakinleri olarak uzayda yaşayan bir ada insanıyız. Çevremizi çevreleyen denizi merak ediyoruz ve anlamak istiyoruz” diyor. “Uzay yolculuğu sayesinde şu anda hayal edemediğimiz şeyleri keşfedeceğiz.”

“Daha yolun başındayız”

Yüzbinlerce nesil yıldızlara baktı ve kendilerine şu soruyu sordu: Orada ne var? Gerst, “Uzay yolculuğu sayesinde Dünya'ya dışarıdan bakabilen yalnızca ikinci nesliz” diyor. 1961'deki ilk insanlı uzay uçuşunun üzerinden neredeyse 65 yıl geçti, insanlık hâlâ gelişiminin başlangıcında.

O dönemde Baykonur'dan uzaya uçan ilk kişi Rus Yuri Gagarin'di. “Baykonur'da Gagarin ile aynı merdivenleri tırmanıyorsunuz. Yukarı, daha yükseğe. İçeri giriyorsunuz, uçuyorsunuz ve altı ay sonra bozkırlara iniyorsunuz. Yani merdivenler her zaman yukarı çıkıyor. Bir daha hiçbir astronot onlardan aşağı inmedi.”

On yıl önce ilk kez kapsülde oturduğunu ve tüm olasılıkları denediğini hâlâ hatırlıyor. “Lansmandan önceki günlerde sonsuz bir döngünün içindesiniz. Bunların hepsini yapabilir miyim? Peki ya yapamazsam? Önceden neye bakmam gerekiyor? Hep 'boşluk bırakmaya cesaret edin' derler, ” diyor Gerst ve gülüyor. “Bu bir sınav için iyi bir strateji olabilir ama kesinlikle bir uzay uçuşu için değil.”

Alexander Gerst, Esa'da

dpa

#Konular