Soğuk mevsim: Burun akıntısı ve öksürüğünüz olduğunda kendiniz için neler yapabilirsiniz?

Beykozlu

Member
kaydeden Diana Helfrich

27 Aralık 2023, 18:05
4 dakika

Soğuk algınlığı virüslerine çare yoktur. Yine de köşe yazarımız soğuk algınlığının etkileriyle mücadele etmek için birkaç püf noktası biliyor.

Bu sadece bir tane Nezle. Tamamen banal. Ama her seferinde onu muhteşem buluyorum Nasıl Ortada ateş olmasa bile bu kadar sıradan bir şey hakkında ne kadar da kötü hissedebilirsin. Pandemiden bu yana yeni bir tedirginlik daha ortaya çıktı: Ya Corona ise? Büyükanneme ziyaretimi iptal etmem gerekiyor mu? Uzun Kovid’e yakalanacağım için tekrar ayaklarımın üzerinde duramama ihtimalim var mı?

Olsa bile korona– Kendi kendine test negatifse, kötü bir ruh hali içinde orada yatıyor ve soğuk algınlığı virüslerine karşı hiçbir ilacın olmadığını biliyor olabilirsiniz. Bu virüslere zarar verecek ve bizi sağlıklı kılacak hiçbir araç yok. Ancak daha iyi hissetme ihtiyacıyla birlikte alma dürtüsü de büyür. Bu arada uzmanlar arasında bile. Birkaç yıl önce Grippostad soğuk algınlığı ilacının üreticisi Stada şirketi, 300 profesyonel arasında yapılan bir anketin sonuçlarını açıkladı: Buna göre tüm doktor, eczacı ve farmasötik teknik asistanların (PTA) yüzde 43’ü semptomlarla mücadele için ilaç kullanıyor. . Özellikle eczacılar için bu oran yüzde 60, onu yüzde 44 ile PTA’lar takip ediyor. Doktorlar için bu üçte birdir. Bu rakamlardan, ilaçlardan kazananların ilaçları kendileri açısından daha olumlu değerlendirdiğini de görebilirsiniz.

Bahsedilen anket, uzmanların tam olarak ne aldığını söylemiyor. Bunların çoğunlukla kombinasyon ilaçları olarak adlandırılan, yani Wick Medinait veya Grippostad gibi her şeyden biraz içeren özel soğuk algınlığı ilaçları olup olmadığı konusunda saf bir spekülasyon olacaktır. Tipik olarak bu, kafatasına çarpan parasetamol gibi bir ağrı kesicidir ve muhtemelen Vücut ağrılarınefes almayı kolaylaştırmak için dekonjestan (yutabileceğiniz bir tür soğuk sprey) ve muhtemelen gün içindeki yorgunlukla mücadele etmek için kafein veya sakinleştirmek için doksilamin (reçetesiz satılan bir uyku ilacı ve antihistamin) gibi diğer bileşenler geceleri aşağıdasın.

Kombinasyon preparatlarının yararları tartışmalıdır

Bu tür çareler popüler olmasına rağmen çeşitli nedenlerden dolayı tartışmalıdır. Birincisi, hangi ilacın herhangi bir yan etkiye neden olduğu her zaman belirsiz kaldığından, kombinasyon preparatları söz konusu olduğunda bu temel bir husustur. İkincisi, dekonjestanlar yüzünden. Yoğun çalışma değerlendirmesinden sonra, gerçekte getirdikleri şeyin yeterince belgelenmediği söyleniyor Cochrane İşbirliğikanıta dayalı tıbbın tapınağı.

Şahsen ben burun spreyinin burnu daha iyi temizlediğini düşünüyorum. Bu nedenle bir tane almayı tercih ederim İbuprofen ve bir burun spreyi alın ve kombinasyon ilacı olarak onunla bir kahve içebilirsiniz. Ve eğer öyleyse, her zaman ibuprofen veya aspirin içeren bir tane alırdım (asetilsalisilik asit) almak. Parasetamol, anti-inflamatuar bileşenden yoksundur ve bu bileşenden yalnızca kötü bir soğuk algınlığınız olduğunda faydalanabilirsiniz, çünkü inflamatuar süreçler de rol oynar.

Bana göre bu tür soğuk algınlığı ilaçlarının en büyük sorunu aynı zamanda en büyük gücü: Belirtileri hafifletiyorlar ama elbette virüse karşı hiçbir şey yapamıyorlar. Ve elbette, yavaş yavaş tekrar iyileşirken kendinizi daha iyi hissetmek harika bir şey. Ama sonra “Neden, yine işe yarıyor!” tuzağına düşmemek inanılmaz derecede zor. tuzak. İbuprofenle bile, kendimi o kadar da kötü hissetmediğim halde, bunu sakinleştirmeyi ve vücuduma iyileşmesi için ihtiyaç duyduğu dinlenmeyi vermeyi gerçekten zor buluyorum. Ancak hasta olarak işe gitmek her bakımdan sağlıksızdır. Pandemiden önce sıradan bir enfeksiyonu bu tür kondisyon arttırıcılarla veya onsuz atlatmak isteyip istemediğiniz hala bir tür meseleydi, bugün ise durum böyle: ofise veya mağazaya öksüren meslektaşlarınız can sıkıcı oluyor.

Teneffüs etmek stresli mukoza zarlarına yardımcı olur

Hala, soğuk algınlığı nedeniyle evden ayrılmak veya Zoom görüşmesinde renklerinizi göstermek için her zaman iyi bir neden olacağından eminim – ve bu tür çareler sizi öne çıkaracaktır. Bu yazıdan gerçekten çıkarmak istediğim şey, benim görüşüme göre, özellikle soğuk algınlığınız olduğunda nefes almanın tamamen hafife alındığıdır. Nefes almak için ihtiyacınız olan tek şey sıcak su kaynatmak ve su buharının kaçmasını önlemek ve böylece onu soluyabilmeniz için bir havludur. Buhar virüslere karşı işe yaramaz ancak gergin mukoza zarlarını nemlendirir ve kan dolaşımını uyarır. Bu, salgılardan kurtulmayı kolaylaştırır. Ayrıca bağışıklık sistemi iyi nemlendirilmiş mukozalarda en iyi şekilde çalışır.

Suya esansiyel yağlar eklerseniz, her şey daha da iyi sonuç verir – okaliptüs, dağ çamı, nane veya ladin iğnesi yağı, örneğin eczanedeki inhalasyon katkı maddelerinde bulunanlar. Bu yağlar, antibakteriyel ve balgam söktürücü etkileri olan ancak gözleri tahriş edebilen sineol gibi doğal maddeler içerir. Bu yüzden gözlerinizi kapatın veya burun-ağız aparatı olan plastik bir inhaler kullanın.

Dokuz gram tuzu bir litre suda kaynatıp buharını soluyarak da tuzlu su solüsyonunu soluyabileceğinizi defalarca okudunuz. Bunu da yapabilirsiniz ama tuzun ek bir faydası yoktur çünkü fizik kanunlarına göre tuz tencerede kalır ve siz sadece su buharını soluyorsunuz. Tuzlu çözeltiler yalnızca nebülizatör adı verilen ve birçok eczaneden de kiralayabileceğiniz elektrikli bir inhaler ile anlamlıdır (bu durumda yalnızca hijyen nedeniyle ek parçaları satın alırsınız). İnhalasyon cihazları, tenceredeki su buharının yoğunlaştığından çok daha ince bir sis üretebilir. Bu nedenle nem bronşlara bu şekilde ulaşır; “saksı yöntemi” ile sadece gırtlağa ulaşır.

Ancak bu, özellikle soğuk algınlığı için tamamen yeterlidir, bu nedenle nebülizörler, bronşitli veya kistik fibroz gibi kalıcı akciğer hastalıkları olan hastalar için daha uygundur. Bir enfeksiyondan sonra hala bronşlarınızda mukus olduğunu hissetseniz bile, bir nebülizörle düzenli nefes almak gerçekten bir fark yaratabilir.

İltihap için iki poşet papatya çayı

Şahsen ben papatyayı içime çekmeyi tercih ediyorum, rahatlık olsun diye kaseye iki poşet çay atıyorum ve yola çıkıyoruz. Bir şişeden alınan papatya özü ideal olacaktır çünkü daha fazla esansiyel yağ ve diğer papatya içeriklerini içerir. Papatyanın antiinflamatuar etkisi vardır. Yararlı buharların gerçekten hedeflerine ulaşmasını sağlamak için, özellikle buhar sayesinde mukoza zarlarında artan kan dolaşımı nefes almayı daha da zorlaştırdığı için, nefes almadan önce burun spreyi alıyorum.

Buhar banyosundan sonra burnunuz saatlerce temiz kalır ve enfeksiyonun geçmesi için bir şeyler yaptığınıza dair iyi bir duyguya kapılırsınız. Bununla birlikte, soğuk algınlığının potansiyel komplikasyonlarını önlemenin daha iyi bir yolu yoktur. Yani sinüs enfeksiyonlarına ve benzerlerine yatkınsanız, düzenli soluma zorunludur (14 gün sonra bir sonraki sütunda sinüs enfeksiyonları hakkında bir şeyler anlatacağım).

Bu yüzden suyu kaynatın, bir kaseye veya tencereye dökün, üzerini örtün ve üzerini havluyla örtün. On dakika bekleyin: burnunuzdan nefes alın ve ağzınızdan verin. Günde iki kez en iyisi. Çok sıkıcı, biliyorum. Ama müzik ve podcast’ler var. Mesela sana şunu verebilirim yıldız-Tıp editörü Dr. Anika Geisler “Teşhis”i tavsiye ediyor – bunlar heyecan verici, eğlenceli tıbbi bulmacalardır, birçok uzman bilgisi edinirsiniz. Ve eğer 40 yaş civarında bir kadınsanız, lütfen BRIGITTE dergisinden orta yaş ve menopozla ilgili “MENO AN MICH” podcast’imi dinleyin. Geçtiğimiz günlerde bir dinleyici bana, eğer MENO AN MICH on yıl önce var olsaydı boşanmaktan kurtulacağını söyleyen bir mektup yazdı. Yani buna değer olabilir.

#Konular