Noel: Kutsal Aile o kadar da kutsal değildi

Beykozlu

Member
Kutsal aile
Kusurlu olması muhtemel aile nasıl küçük aile kitsch'i haline gelebilir?

Mevcut bağlantıyı kopyala

Noel'de mükemmel aile cennetinin özlemini çekeriz. Sonuç olarak, sadece Kutsal Aile'de değil, İncil'de de kıvılcımlar uçuştu.

Katolik olarak büyüdüm, bu da kutsal ailenin pek çok kitsch tasvirine maruz kaldığım anlamına geliyor: Tanrı'nın Annesi Meryem, sadık baba Yusuf ve onların kıvırcık saçlı tatlı çocukları İsa – hepsi çok nazik, tatlı ve dünya dışı İnsanın kendi yetersizliği nedeniyle ancak utanabileceği kadar güzel bir şey.

Bundan 700 yıl önce yaşamış İtalyan ressam Simone Martini'nin bir tablosunu bu yüzden seviyorum. İsa'yı kollarını kavuşturmuş ve öfkeli bir yüzle inatçı bir genç olarak gösteriyor, Meryem ona sitemkar bir şekilde bakıyor, Yusuf'un kaşları tehditkar bir şekilde çatılmış.

Tanrım, biraz akıllı

Bu ailede, aile kutsaması açıkça terstir ve bunun iyi bir nedeni vardır: On iki yaşındaki İsa, Kudüs'teki Fısıh Bayramı'nda insan kalabalığının arasında kaybolmuştu; Meryem ve Yusuf bunu yalnızca birkaç gün sonra Kudüs'e yaptıkları 140 kilometrelik yolculukta fark etmişti. Nasıra – onların ebeveyn gözetimi görevi için çok fazla – ve sonra İsa'yı bulmak üç gün daha sürdü. Tapınakta. Ergenliğin teolojik seçkinleri zekice konuşmalarla etkilediği yer. Megalomanyak. Stresli. Biraz akıllı. Bugün İsa iklim tutkalı olabilir. Bunu bize nasıl yaparsın oğlum, diyor Maria.

26 Eylül 2024, 12:40

Ebeveyn Koçu

“Çatışmalardan kaçınırsanız ilişkilerden de kaçınırsınız”

Acaba kilise bunu bize nasıl yapabildi? Bu sempatik açıdan kusurlu aile – çok genç bir anne, kimliği bilinmeyen biyolojik baba, davranış sorunları olan bir oğul – nasıl çoğu insanın özlemini duyduğu ama bir şekilde sadece mükemmel olmadığımız için strese neden olan bu çekirdek aile kitsch'i haline gelebilir? Şu anda, Noel'de.

Bir sürü tuhaf aile

Kitsch İncil'den gelmiş olamaz; burası vahşi aile takımyıldızlarıyla doludur – yama işi, taşıyıcı annelik, çok yaşlı anneler, tutkulu ilişkiler, evlilik dışı çocuklar, hayatta kalma toplulukları oluşturan ve ara sıra erkekleri öldüren dul kadınlar, göçebe geniş aileler Çuvallar taşıyorlar ve… Paket çölde dolaşıp vaat edilen toprakları arıyor ama bulamıyor. Her şey olur. Hiçbir şey romantik değil. İncil'de aile rahat bir grup değil, bir yönetim biçimidir. Hep doğaçlama yapmak gerekiyor, Allah sürekli müdahale ediyor, hiçbir şey planlandığı gibi gitmiyor, çocuklar ne istiyorsa onu yapıyorlar. Gerçek hayatta olduğu gibi.

14 Aralık 2023 11:03

Noel'de tartışma: Bir çift kanepede oturuyor

Aile terapistinden tavsiyeler

Ah, sizi düşman insanlar… Noel'de neden bu kadar çok aile kavga ediyor ve bunu nasıl önleyebiliriz?

Kitsch yerine özgürleşme – Noel için rahatlatıcı bir mesaj

Simone Martini'nin çizdiği resimde İsa, anne babasını yatıştırmak ya da özür dilemek için hiçbir girişimde bulunmuyor. Tam tersine. Kararlılık saçıyor. Aslında ne istiyorsun? Bana söyleyecek hiçbir şeyin yok. Ben kendi işimi yapıyorum. 700 yıllık bir tablo için şaşırtıcı derecede modern olduğunu düşünüyorum. Bireyin kendini öne sürmesi, sözde bir aile cennetine boyun eğmekten daha önemlidir.

Ne kadar rahatlatıcı bir Noel mesajı.