Hortum duş başlığına dönüşüyor: Berlinli fil Mary “duş kraliçesi”

Beykozlu

Member
Hortum duş başlığına dönüşüyor
Berlin'den Elephant Mary “duş kraliçesi”

Mevcut bağlantıyı kopyala

Filler aynı zamanda alet de kullanabilirler: Hortum kullanmada olağanüstü beceriye sahip olan fil Mary bunun bir örneğidir. Başka bir hayvanın davranışı araştırmacıları daha da hayrete düşürdü.

Araştırmacılar onu “Duş Kraliçesi” olarak adlandırıyor: Yapılan bir araştırmaya göre, Berlin Hayvanat Bahçesi'ndeki fil Mary, su hortumunu kullanma konusunda olağanüstü bir beceriye sahip. Berlin Humboldt Üniversitesi ve Berlin Hayvanat Bahçesi'nden araştırmacılar, hayvanların hortumu duş almak için kullandığını, ancak filler genellikle hortumlarının yardımıyla kendilerine su püskürttüklerini yazıyor.

Ortak yazar Lena Kaufmann, “Başka hiçbir filde buna benzer duş alma davranışı görmedim” dedi. Araştırmacılar, Asya filinin vücudunu sistematik bir şekilde ve birkaç dakika boyunca nasıl yıkadığını gözlemledi. “Başından beri sanki bir plana göre ilerliyormuş gibi görünüyordu.”

Araştırmacılar, hayvanın olağandışı davranışlarını tesadüfen keşfettiler ve ardından çalışmayı “Current Biology” dergisinde yer alan Mary'ye ithaf ettiler. Mary'nin asla bunu yapmak için eğitilmediğini söylüyor.

Hortum kement gibi kullanılır

Fil, vücudunun farklı kısımları için farklı teknikler kullanır. Vücudunun yanlarına püskürtmek için genellikle hortumu açıklığın hemen arkasından hortumuyla tutuyor. Sırtına ulaşmak için tüpü biraz daha geride tutun ve bir tür kement gibi başının üzerinde sallayın. Biyolog Kaufmann, “Motor açısından bakıldığında bu çok karmaşık bir süreç” dedi.

Mary'nin hortumuyla mı yoksa akıllı olanıyla mı duş aldığına bağlı olarak vücudunun farklı bölgelerine gitmesi de ilginç. Hortumuyla sağ tarafını, hortumuyla da sol tarafını yıkamayı tercih ediyor.

Kaufmann, bunun için gerçek bir açıklaması olmadığını söyledi. Belki alet kullanımı farklı bilişsel süreçler gerektiriyordur. Araştırmacılara göre diğer hayvan türlerinde de alet kullanımında belli bir tarafın tercih edildiği gözlemlendi.

Başka bir fil duş alırken rahatsız ediyor

Ancak bilim insanları başka bir dişi filin davranışı karşısında daha da şaşırdılar. Araştırmaya göre Anchali, Mary'nin duş aldığını gözlemledi ve birkaç kez duş sürecini sabote etmeye çalıştığı ortaya çıktı. Hortumu kendine doğru çekti ve hortumuyla büküp kaldırmaya çalıştı, kısa süreliğine su akışını durdurdu. Kaufmann, “Anchali'nin amacının suyu durdurmak olup olmadığı belli değil” dedi. Ama bu mümkün.

Bilim adamına göre Mary 50 yaşında ve 1987'den beri Berlin'de yaşıyor. Fil çok dominant. Hayvanat bahçesindeki boğalarla sık sık eşleştirilir çünkü onlarla diğer ineklerden daha iyi anlaşır. “Özellikle genç hayvanları sevmiyor ve kolayca sinirleniyor.”

Mary'nin genç Anchali'yi kendi yerine koyup hortumuyla ona tokat attığı sık sık olur. Peki Anchali sabotaj eylemleriyle intikam mı almak istiyordu? Araştırmacılar onun kesinlikle bir nedeni olduğunu söyledi.

Gövde bir pirinç tanesini alabilir

Filler çok zeki hayvanlardır ve Kaufmann'ın açıkladığı gibi örneğin aynada kendilerini tanıma yeteneğine sahiptirler. Hortumlarını çok ince motor işleri yapmak için kullanabilirler; örneğin bir pirinç tanesini almak veya bir vidayı sökmek gibi. Berlin Hayvanat Bahçesi'ndeki fil Pang Pha, hayvanlar genellikle kabuğunu yese de, belirli bir fırlatma tekniği kullanarak muzlarından bazılarını soyar.

dpa