Hilkaten sözlük anlamı nedir ?

Tolga

Global Mod
Global Mod
Hilkaten: Bir Kelimenin Ardında Yatan Hikaye

Bir gün, arkadaşım Esra ile uzun bir yürüyüşe çıktım. Hava ne sıcak, ne soğuktu, tam yürüyüş yapmak için ideal bir gündü. Konu konuyu açtı ve bir şekilde dilin, kelimelerin gücüne dair bir sohbetin içinde buldum kendimi. Esra, kelimelerin bazen bir insanı tanımaktan çok daha derin anlamlar taşıdığını söyledi. O an "hilkaten" kelimesi üzerine düşünmeye başladım.

Çünkü Esra’nın kullandığı bu kelime, o kadar normal ve sıradan geliyordu ki, ona bir anlam yüklemeden edemedim. Gerçekten de bu kelimenin bir anlamı var mıydı, yoksa basitçe bir şekilde konuşmanın akışına mı katılmıştı?

Bu sorular zihnimde dönüp dururken, hikayem de başlamış oldu.

Hilkaten: "Gerçekten mi?"

Hilkaten kelimesi, günlük dilde pek yaygın kullanılmasa da bazen insanları dinlerken, onların söylediklerine katıldığınızda ya da bir şeyin doğruluğuna inandığınızda, ağzınızdan çıkan bir tür onaylama sözcüğü gibidir. Esra’nın “Hilkaten” dediği anlarda, genellikle ben de kendi düşüncelerimi daha fazla sorgulamaz, ne demek istediğini hemen anlarım.

Böylece, bu kelimenin kökeni ve anlamı üzerine bir tartışma başlattık. Esra, kelimenin aslında Osmanlı dönemine dayandığını ve "gerçekten, doğru bir şekilde" anlamlarına geldiğini söyledi. Kelime, zamanla halk arasında daha yaygınlaşmış ve hemen her konuda kullanılan bir "onaylama" ifadesi halini almış. Tabii bu, sadece kelimenin tarihsel anlamıydı.

Stratejik Düşünceler ve Empatik Yaklaşımlar

Bir süre sonra sohbetimiz, genel anlamda dilin gücüne ve toplumsal ilişkilerdeki etkisine kaydı. Esra, bunun yanı sıra, erkeklerin daha çok çözüm odaklı bir dil kullandığını, kadınların ise kelimelerle daha çok empati kurarak ilişkisel bir dil oluşturduğunu söyledi. O an, bu fikri tartışmaya başladık. Ancak bu konu, konunun toplumsal boyutuna ışık tutarak, dilin yalnızca bir iletişim aracı olmanın ötesinde, insanların bakış açılarını da şekillendirdiğini fark etmemizi sağladı.

Mesela, evde veya iş yerinde çözüm arayışında olan biri için kelimeler, durumu netleştiren ve doğruluğu pekiştiren araçlardır. Bir erkek, adeta “çözüm üretme” mantığıyla yaklaşır. Esra’ya göre, erkekler genellikle kelimeleri “yapılacaklar” listesi gibi kullanır. Ancak kadınlar, çoğunlukla kelimeler aracılığıyla karşısındaki kişinin duygusal ihtiyaçlarına hitap etmeyi daha çok önemserler. Kadınlar, söyledikleriyle yalnızca soruna çözüm bulmazlar, aynı zamanda “duygusal yakınlık” da kurarlar. Kelimeler, onlara sadece doğruluğu yansıtan değil, aynı zamanda içsel bir bağlılık ve anlam da taşır.

İlk başta Esra’nın söylediklerini biraz kafamda oturtmaya çalıştım. Kadınların daha çok empatik bir dil kullandığını kabul etsem de, her erkek ve kadın bu kalıplara uyar mıydı? Her insan, konuşma biçimini tamamen cinsiyetine göre mi şekillendirirdi? Bunu düşünürken, Esra'nın sorduğu bir soru beni bir adım daha ileri götürdü: "Peki, toplumun şekillendirdiği bu dil farklılıkları, bizlerin bilinçli olarak kullanmaya başladığımız kalıplar mı, yoksa içsel bir özellik mi?"

Tarihsel Bir Yolculuk: Dilin ve Cinsiyetin Dönüşümü

Hikayemizi derinleştirirken, kelimelerin tarihsel ve toplumsal yönlerini ele almanın önemli olduğunu fark ettim. Zamanla dilin evrimleşmesi, toplumdaki cinsiyet rollerine paralel bir gelişim gösterdi. Geçmişte, özellikle Osmanlı İmparatorluğu’nda, dilin erkeklerin ve kadınların yaşamlarını farklı şekillerde yansıttığı söylenebilir. Kadınlar, daha çok evde ve özel yaşamda seslerini duyururlardı. Bu durum, dilin daha ilişkisel, empatik ve duygusal bir yapıya bürünmesine sebep oldu. Erkekler ise daha çok kamu alanında, iş dünyasında ve askeri alanda yer aldıkları için dil daha fazla stratejik, çözüm odaklı ve direkt bir yön aldı. Bu toplumsal yapılar, dildeki farklılıkların temellerini attı.

Ancak tarihsel süreçteki bu farklılıklar, zamanla değişim gösterdi. Toplumlar, özellikle kadınların iş gücüne katılımıyla birlikte, kadınların dil kullanımındaki empatik ve ilişkisel yönleri de kamusal alanda daha fazla görülmeye başlandı. Bu, dilin sadece bir toplumsal rol aracı olmanın ötesinde, bireylerin farklı bakış açılarını ifade etmesine olanak tanıyan dinamik bir araç olduğunu gösteriyor.

Bugün ve Gelecek: Dilin Evrimi

Günümüzde dilin cinsiyetle olan ilişkisi daha karmaşık hale geldi. Artık her iki cinsiyet de hem stratejik hem de empatik diller kullanabiliyor. Erkeklerin duygusal zenginliklerini daha fazla ifade etmeleri ve kadınların çözüm odaklı bir dil kullanmaları, toplumun evrimleşen değerlerine paralel olarak şekilleniyor. Kelimeler, yalnızca doğruluğu yansıtan araçlar değil; aynı zamanda bir toplumsal değişim ve anlayış aracıdır.

Esra ve ben, yürüyüşümüzün sonunda, belki de “hilkaten” kelimesinin bu toplumdaki dilsel evrimini bir şekilde yansıttığını düşündük. Her iki cinsiyetin de, kendi bakış açılarına göre şekillendirdiği bu dil dünyası, bir kelimenin arkasında bile derin anlamlar barındırıyor olabilir.

Sizde bu konuda ne düşünüyorsunuz? Kadın ve erkeklerin dil kullanımındaki farklılıklar, toplumsal cinsiyetin bir yansıması mı, yoksa bireysel tercihlerle şekillenen bir şey mi? Yorumlarınızı merakla bekliyorum!