Baş ağrısı ve migren: Hangi aktif maddeler kime yardımcı olur?

Beykozlu

Member
kaydeden Diana Helfrich

27 Kasım 2023, 20:48
4 dakika

Almanların üçte ikisinin yılda en az bir kez baş ağrısı var ve migren ağrıları özellikle şiddetli. Buna karşı etkili ilaçlar da vardır. Sadece onları bilmeniz yeterli.

Annemin göründüğü bir çocukluk anım var. Tatildeyiz, Schleswig-Holstein’daki muhteşem bir arazideyiz, birdenbire yana dönüp, en azından bana hiçbir uyarı vermeden çalıların arasına kusuyor. O zamanlar annemin migren hastası olduğunu ve ailemde de çok sayıda migren olduğunu söylediler. Ne kadar sefil olabileceğine çok erken tanık oldum. Migren hastaları sadece karanlıkta yatmak, alnına serin bir paket koymak ve sonunda bitmesini beklemek isterler. Migren cehennemden gelen bir selamdır. Ve kendilerini neredeyse hiçbir zaman şanslı sayamayanlar Baş ağrısı elde etmek. Ben de.

Ve eğer öyleyse, o zaman benim için bu daha çok “aptal bir kafa” gibi, çok az uykudan sonra kafatasında yaygın bir rahatsızlık, hatta belki çok fazla şaraptan sonra akşamdan kalma hissi. Veya tesadüfen en sık görülen baş ağrısı türü olan gerilim tipi baş ağrısı. Araştırmalar, nüfusun yaklaşık üçte ikisinin bir yıl içinde bu sorunla karşılaştığını söylüyor ve bu bana hâlâ küçük geliyor. Alman Nöroloji Derneği’ne göre (DGN) genellikle hafif ila orta derecede ve başın her yerinde donuk bir baskı. DGN yönergeleri şapkanın çok sıkı olduğundan bahseder ve bu bazen çok sıkı olarak algılanır.

Karşılaştırma bence yerinde. Migrenin aksine, Gerilim baş ağrısı Hareket ettiğinizde daha da kötü değil, kusmanıza da gerek yok. Gerilim baş ağrısı atağı birkaç dakika, bazen birkaç gün sürebilir. Gerilim tipi baş ağrılarının nasıl ortaya çıktığını hâlâ tam olarak bilmiyor olsak bile, bazı tetikleyicileri ve ağırlaştırıcı faktörleri belirledik: stres, ateşli enfeksiyonlar ve gerginliğe yol açabilecek yanlış kas gerginliği.

Hafif baş ağrısı: Biraz su genellikle işe yarar

Kafam konuştuğunda ne alacağım? İlk başta hiçbir şey. Büyük bir bardak su içiyorum çünkü çoğu zaman yeterince baş ağrısı sadece dehidrasyondan kaynaklanıyor. Bir sonraki adımda iyi bir şeyler yerdim, ideal olarak sıcak bir yemek, isteğe bağlı olarak tatlı bir şeyler – hipoglisemisi olanların genellikle “aptal bir kafası” vardır. Sonra on dakikalığına temiz havaya çıkıyorum. Bunların hiçbiri yardımcı olmuyorsa veya etkilenen kişi için kesinlikle imkansızsa, nane yağı da uygulanabilir. Bireysel çalışmalar, şakaklarda ve boyunda geniş alanlara sürüldüğünde etki gösterdiğini göstermektedir.

Çoğu zaman sadece alıyorum İbuprofenAyrıca onu her zaman yanımda taşıdığım için ama her zaman elimde yağ olmuyor. 400 miligram yutuyorum – 200 miligramlık düşük dozu yalnızca 1,50 metreden kısa ve 45 kiloyu geçmeyenlere tavsiye ederim. Çalışmalarda gerilim tipi baş ağrılarında etkili olduğu gösterilen diğer reçetesiz ilaçlar: asetilsalisilik asit (ASA) ve parasetamol (her biri 500 ila 1000 miligram arası dozlarda), ayrıca naproksen (500 mg) ve 250 miligramlık kombinasyon miligram asetilsalisilik asit, 250 miligram parasetamol ve 65 miligram kafein tek bir tablete sıkıştırıldı.

Ancak bu tür kombinasyon preparatları tartışmasız değildir. Eleştirmenler, içindeki kafeinin aşırı kullanımı teşvik ettiğinden şikayetçi. Ve eğer yan etkiler ortaya çıkarsa, bunların hangi içeriklerden kaynaklandığı bilinmemektedir. Öte yandan bazı müşteriler de kendilerine çok yardımcı oldukları için bu “sabit kombinasyonlardan” başka bir şey istemiyorlar.

Öncelikle reçetesiz sadece acil durumlarda joker oynayın

Bu ilaçların hepsi migren için de faydalıdır; etki en iyi ASS için kanıtlanmıştır ve İbuprofen. Resmi önerilere göre, “hafif ila orta dereceli migren ataklarını” ilk önce bu tür reçetesiz ağrı kesicilerle, hızlı etkili bir dozaj formunda, örneğin efervesan bir tabletle veya gerçekten mideniz bulanıyorsa fitil olarak tedavi etmelisiniz. . Ve migrene karşı elinizde ek bir koz olduğunu bilmek, bir joker karttır: triptanlar. Bunlar yalnızca migrende işe yarayan ilaçlardır.

Kaç migren hastasının madde dersini hiç duymadığına her zaman inanamıyorum. Triptanlar 20 yılı aşkın süredir ortalıktalar. Ancak pek çok eczacı bu sorunları kendi inisiyatifleriyle ele almakta tereddüt ediyor. Bunları ancak bir doktorun daha önce resmi olarak “migren” teşhisini koyması durumunda başkalarına vermenize izin verilir.

Triptanları hiç duymadın mı?

Triptanlar vücudun kendi haberci serotoninine benzer ve belirli serotonin reseptörlerine bağlanır. Bu, migren sırasında genişleyen beyindeki kan damarlarının kasılmasına ve ağrının azalmasına neden olur. Bununla birlikte, bu tür reseptörler kafatasının dışında da mevcuttur ve triptanlar prensipte oradaki kan damarlarını da daraltabilir; bu da onları koroner kalp hastalığı ve diğer damar hastalıkları olan hastalar için uygunsuz hale getiren bir yan etkidir. Diyabet hastası olan veya çok sigara içen herkes de bundan kaçınmalıdır. Triptanlar, baş ağrısını hissettiğiniz anda onları alırsanız en iyi sonucu verir. Önceden hiçbir şey yapmıyorlar. Migreninin görsel, kokusal veya diğer rahatsızlıklardan dolayı geldiğini hisseden herkes uyarılır ancak yine de beklemesi gerekir.

Naratriptan 2006’dan bu yana reçetesiz satılıyor (en azından iki tabletlik paketler halinde, 24 saat içinde daha fazlasını alamazsınız), bunu Almotriptan ve Sumatriptan takip ediyor ve ardından Rizatriptan geliyor. Eğer bunlardan biri Aktif içerik Eğer işinize yaramazsa, bir sonraki en iyi şeyi denemeye değer. Araştırmalara göre ikinci triptanın etki gösterme şansı yüzde 50 civarında.

Can alıcı soru: Gerçekten migren mi?

Gününüzün gerçekten migren yüzünden mi yoksa normal bir baş ağrısı yüzünden mi mahvolduğundan emin değil misiniz? Bunu bir doktor tarafından kontrol ettirmelisiniz. Nörologlar doğru uzmanlardır ancak beklenmedik bir şekilde oraya giderseniz, muhtemelen en yakın üniversite kliniğinde migren veya baş ağrısı kliniği vardır. Bu iyi bir ipucu çünkü artık migren ataklarını önlemek için bazı etkili (ve reçeteli) yöntemler var.

Dayanıklılık egzersizi ve yeterli molalar yardımcı olur ve bir baş ağrısı günlüğü, tetikleyicileri takip etmeye değer. Sonuçta, baş ağrıları söz konusu olduğunda, hem triptanların hem de diğer ağrı kesicilerin, bunları çok sık kullanırsanız (ne yazık ki şaka değil ama yaygın) “ilaç kaynaklı baş ağrısına” neden olabileceği farmasötik tuhaflık da dikkate alınmalıdır.

Arkasındaki teori: Düzenli olarak ağrı kesici alan herkes, normalde ağrı eşiğinin altında olan uyaranları eninde sonunda ağrılı olarak deneyimleyecektir. Daha da fazla ağrı kesici alırsınız ve sürekli baş ağrısına neden olabilecek bir kısır döngü gelişir. Ayda on gün veya arka arkaya üç gün, triptanlar ve sabit kombinasyonlar için üst sınırdır; Tek etken maddeli ağrı kesicilerde bu süre ayda 15 gündür.

Bu arada kadınlar en çok orta yaşta baş ağrısı çekiyor. Yumurtalıkta östrojen üretimi durmadan önce östrojen seviyeleri büyük ölçüde dalgalanır. Yıllar boyunca bazen çok fazla östrojene sahip olursunuz, bazen de hiç östrojeniniz olmaz. Ve bu tam olarak migrenli bir beynin ihtiyaç duymadığı şeydir. Migren jinekologların da sorunu haline geliyor. Östrojenin ani düşmesiyle tetiklenen nöbetler, bazı hormon preparatlarıyla kolaylıkla kontrol altına alınabilir. Hormonal dalgalanmalar sona erdiğinde birçok kadın için işler çok daha iyi hale gelir. Ne yazık ki herkes için değil. Ancak annem, hatırlarsınız, şu anda 80’li yaşlarının ortasında ve uzun süredir baş ağrısından şikayet etmiyor.

İçinde “Meno to me” podcast’inin bu bölümü BRIGITTE dergisinden jinekolog Dr. ile konuşuyorum. Alman Menopoz Derneği’nden Anneliese Schwenkhagen menopoz sırasındaki migren hakkında.

Beni Instagram’da takip edin: @apothekerin_ihres_vertrauts

Not: Sütun bireysel tavsiye sağlayamaz Eczane prospektüsü veya tıbbi teşhis ve tedaviyi değiştirin.

#Konular