ABD Orta Kesimleri: HIV ile enfekte olmuş ABD Yardım Kesintileri ve Panik

Beykozlu

Member
ABD orta kesimleri
HIV ile enfekte olmuş ABD Yardım Kesintileri ve Panik

Mevcut bağlantıyı kopyalayın

Anma listesine ekle

Panikte HIV ile enfekte olan zorla tatilde sağlık personeli: Bazı tedavi programları devam etmesine rağmen, Afrika'da HIV ile enfekte olmuş kişiler için ABD yardım fonlarının donması dramatiktir.

39 yaşındaki Molly hayati ve enerjik görünüyor -HIV ile enfekte olduğunu görmüyorsunuz. Bununla birlikte, ABD hükümetinin 90 gün boyunca yardım donma kararından sonra, iki çocuğun bekar annesi çok endişeli. “Bunu duyduğumda ağladım ve Tanrı'nın bize yardım etmesi gerektiğini söyledim” diyor. “Hala ağlıyorum çünkü daha uzun yaşayacağımı düşündüm. Artık bunun olduğundan emin değilim.”

Molly sekiz yıl önce HIV pozitif test edildi. O zamandan beri, virüsü kontrol altında ve sağlığı altında sabit tutan ARV ilacı (anti-retroviral ilaç) aldı. Şimdiye kadar, hastalık patlamadı. Uganda'daki ev köyünde kızarmış muzların sokak satışı ile geçimini sağlıyor. Bu çok mütevazı bir yol için yeterlidir, ancak özel ilaç satın almaz.

Trump hükümetinin kararı ABD'de yasal olarak ateş altında. Şu anda fonların uzun vadede kısaltılmayacağı veya tamamen ortadan kaldırılmayacağı açıktır.

ARV ilacı önemli sağkalım yardımıdır

Sadece Uganda'da HIV/AIDS'li yüz binlerce hasta var. Hastalık, özellikle Güney ve Doğu Afrika'da yaygındır. Bununla birlikte, HIV tanısı 1990'larda ölüm cezasına eşit olmakla birlikte, gerekli ARV ilacını alan hastalar şimdiye kadar Afrika ülkelerinde hastalıkla yaşayabildiler.

Şimdi korku ve umutsuzluk harika. Alman Basın Ajansı'nın Devlet Uganya AIDS Komisyonu (UAC) direktörü Nelson Musoba, “Korku ve panik hem sorumlu hem de hastalar arasında” diyor. Diyerek şöyle devam etti: “Anti -retroviral ilacın çıktığından endişe var. Herhangi bir kesinti sorunlara yol açabilir.”

Hastalar hayatta kalma şansı korkuyor

70 yaşındaki Jane Frances Kanhange, ilaçsız ne kadar sürebileceğini merak ediyor. 90'lı yılların sonlarından beri HIV pozitifti, ancak sadece kocası 2002'de AIDS'ten öldüğünde ilaca erişti. Hayatta kalmasına yardım ettiler, ancak 70 yaşındaki tükenmiş ve sık sık hasta. Çünkü bağışıklık sistemi zayıfladığı için.

“Trump'ın duyurulduktan sonra doktorum beni aradı ve yeterli ilacı olup olmadığını sordu” diyor. “Bana her zaman sonuçlandırdığım kliniğin olduğunu söyledi. Duyduğumda bayıldım.”

AIDS ile mücadelede başarı artık tehdit altında

UAC Direktörü Musoba, ABD AIDS eksikliğinin Doğu Afrika ülkesinin HIV ve AIDS ile mücadelede başarı öyküsünü tehlikeye atacağından korkuyor. 1990'larda Uganda'daki enfeksiyon oranı yüzde 30'du, iddialı bir program sayesinde şimdi sadece yüzde 5. Ve 2010 yılında Uganda'daki 53.000 kişi ölümcül bağışıklık eksikliğinden ve sonuçlarından öldü, 2023'te sadece 20.000 idi. Uganda'daki neredeyse 1,5 milyon insan virüsle yaşıyor ve yaklaşık 1,3 milyon ARV ilaç alıyor.

Musoba, “Başarının yok edilme riski var.” Bu aynı zamanda HIV pozitif insanların yenilenmiş damgalanması için de geçerlidir. Yıllık 500 milyon dolarlık bütçeye sahip Ugandian AIDS programı şimdiye kadar ABD fonları tarafından finanse edildi. UAC'ye göre, ABD programı PFEPAR sadece ARV ilaç ve HIV test kitleri sağlamakla kalmadı, aynı zamanda 4.300'den fazla Ugandi kliniği çalışanının maaşları ve belediyelerden 16.000 sağlık yardımcısı için ödeme yaptı.

Tıbbi personel için daha fazla para yok

Sağlık personeli çalışanlarının çoğu artık hastaları kadar mutlu ve çaresizdir. Entbbe havaalanına yakın bir HIV kliniğinde çalışan Matthew Nsiimamukama'ya her gün hastaları tarafından gelecekte ilaç almaya devam edip etmeyecekleri soruluyor. “İnsanlar panik. Randevudan önce geliyorlar ve durum hakkında birçok soru soruyorlar” diyor. “Biz de endişeliyiz çünkü daha fazla ilaç olmadığında zaman gelebilir.”

Trump'ın duyurusuna göre “duyuru çok travmatik bir karardı” diyor. “Şimdi 90 gün boyunca ödenmemiş. Ödeme yapmadan aileme nasıl bakacağımı bilmiyorum, çocuklarım.” 90 gün sonra işlerin nasıl gideceğini bilmiyor.

Diğer Afrika ülkelerinde programlar da durduruldu

Uganda izole bir durum değil. Yardım organizasyonu “Sınır Tanımayan Doktorlar” (MSF), Pepfar'ın Pepfar tarafından finanse edilen HIV programları sunduğu Güney Afrika'da birçok sağlık tesisinin kapatıldığını bildirmektedir. Mozambik'te, kapsamlı HIV programları sunan sınırsız doktorların önemli bir ortak organizasyonu, çalışmalarını tamamen durdurmak zorunda kaldı. Bilgilere göre, Zimbabve'de HIV programları sunan çoğu kuruluş da, ilaçların finansmanı ve satın alınması artık yeterince güvence altına alınmadığı için çalışmalarını belirledi. Diğer kodlayıcılar yeterince hızlı ortaya çıkan boşlukları dolduramaz.

Her ne kadar bazı faaliyetleri kapsayan yardımcı fonların dondurulmasından sınırlı bir muafiyet olmasına rağmen, “ancak ekiplerimiz, birçok ülkede insanların hayata sahip olan bakıma erişimini kaybettiklerini ve tedavilerinin devam edip etmediğini veya ne zaman devam edebileceğini bilmediklerini görüyor.” “Bu kesintiler insan hayatı ve virüsle mücadelede yıllarca ilerleme haline geliyor.”

AIDS araştırması da tehdit etti

HIV ve AIDS araştırması da aksilikleri tehdit ediyor. Güney Afrika-Where, UNAIDS'e göre, dünya çapında yaklaşık 40 milyon HIV pozitif insanın 8.45 milyonu bu araştırma alanında önemli bir rol oynuyor, Güney Afrika Tıbbi Araştırma Konseyi (SAMRC) başkanı Ntobeko Ntusi'yi vurguluyor.

Güney Afrika şu anda ABD dışındaki Ulusal Sağlık Enstitüleri NIH'den en büyük finansman alıcısıdır. NIH, ABD Sağlık Bakanlığı tarafından biyomedikal araştırma yetkisidir. Bu fonlar belirlenirse, sonuçlar sadece Güney Afrika için felaket değil, aynı zamanda tüm dünya için ntusi olurdu. Küresel olarak ilgili birçok çalışma, HIV üzerinde önleme ve tedavi gibi Güney Afrika'dan ve Uganda'dan gelecektir.

DPA