Uygur Türklerini toplama kampı ifşa oldu

GarDaŞ

New member
Uygur Türklerini toplama kampı ifşa oldu Başta Türkiye ve ABD olmak üzere birfazlaca ülkenin reaksiyon gösterdiği Uygur Türklerine zulüm ve sistematik şiddetin merkez üsleri Çinli aktivist tarafınca ortaya çıkarıldı. Tayvan’da yaşayan Çinli bir aktivist olan ve Guan Guan takma ismini kullanan bir adam, 2 yıllık bir araştırmanın kararında ülkenin 8 farklı kentinde 18 adet toplama kampı buldu.

İki yıl boyunca lokal halkla görüşen ve farklı bölgeleri “turist” üzere ziyaret ederek manzara alan Guan Guan, çektiği imajları kamuoyu ile paylaştı.

Turist üzere gitti, zımnî kayıt yaptı

Olağanda turistlerin beğenilen bölgesi olmayan Urumçi’ye giderek saklı kayıt yapan ve kamerasını çantasına koyarak gizlice çekim yapan Guan Guan, “Yabancı basın mensuplarının bölgeye girmesi yasak lakin ben rahatça girebilirdim. ötürüsıyla bu baskıyı ve şiddeti gözler önüne sermeye karar verdim. 18 toplama kampı keşfettim ve bunlardan bir tanesi devasa büyüklükteydi. Önünde de ‘İş gücüyle reform’ tabiri yazılıydı” açıklamasını yaptı.

Sözcü’de yer alan habere nazaran, Bu toplama kamplarının internet üstündeki haritalarda görülmediğini ancak metrelerce yükseklikteki duvarlar, gözetleme kuleleri ve dikenli tellerle korunduğunu söyleyen Guan Guan, silahlı polisler, askeri araçlar ve kameraların her yerde olduğunu lisana getirdi.

‘Yakalansaydım beni de gönderirlerdi’

Guan Guan, “2017’den beri inşa edilmiş toplama kampları ile ilgili bir haber okuduktan daha sonra bu araştırmayı yapmaya karar verdim. Uydu haritasından bunların pozisyonlarına baktım ve araştırmaya başladım. Şayet yakalansaydım ben de toplama kampına gönderilebilirdim” tabirini kullandı.

Çin hükümeti görüntüler ve tezler hakkında bir açıklama yapmadı.