Ukrayna’dan Türkiye’ye bölgede tahlil daveti

GarDaŞ

New member
Ukrayna’dan Türkiye’ye bölgede tahlil daveti Ukrayna Devlet Lideri Vladimir Zelenskiy, “Önümüzdeki günlerde Avrupa’daki güvenlik sıkıntılarını ele almak için Ukrayna, Almanya ve Türkiye’nin iştirakiyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu üyeleri içinde tepe düzenlenmesini teklif ediyorum” dedi.

Almanya’da düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı’nda konuşan Ukrayna Devlet Lideri Vladimir Zelensky, “NATO üyelik konusunda bize açık karşılık vermeli. Ukrayna’yı isteyip istemedikleri konusunda dürüst olmalılar” dedi.

Ukrayna’nın doğusunda yaşanan gelişmelerin gündem konusu olduğu Almanya’da düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı’nda Ukrayna Devlet Lideri Vladimir Zelensky bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmasında batılı ülkelere davette bulunan Devlet Lideri Zelensky, “NATO üyelik konusunda bize açık karşılık vermeli. Ukrayna’yı isteyip istemedikleri konusunda dürüst olmalılar” dedi.

‘Ukrayna’ya düşen bombalar Avrupa için de bir tehdit’

NATO’nun ‘Açık kapı’ siyasetine atıfta bulunan Zelensky, “Açık kapılar yeterlidir lakin yıllardır kapalı sorulara değil açık yanıtlara gereksinimimiz var. Ukrayna, bağış için dileniyor üzere algılanmamalı. Avrupa’yı da koruduğumuz unutulmamalı. Ukrayna’ya düşen bombalar Avrupa için de bir tehdit” dedi.

Ayrıyeten Rusya’nın Kırım’ı tekrar geri almayı istediği tezlerine yanıt veren Zelensky, “Rusya Ukrayna Kırım’ı almak istiyor diye bir savda bulunuyor. Burada NATO’nun kurucu kontratının 5. unsurunu lisana getirmemiz kıymetli. Normandiya formatı ve Minsk muahedesi burada fazlaca önemli” tabirlerini kullandı.

‘Diplomasiyi tercih etmek varken niye bombaları tercih ediyorlar’

Zelensky konuşmasının akabinde ABD’li gazeteci Christine Amanpour’un sorularını cevaplayarak, “Bizler epeyce önemli sinyaller de verdik. Dünya önderleri bir ortaya geldik. Biz Rusya ile masaya oturup konuşmaya hazırız dedik. Biz bunu söylerken, diplomasiyi tercih etmek varken niye bombaları tercih ediyor Rusya?” kelamlarını kullandı.

Rusya tarafınca Ukrayna’nın işgaline yönelik yapılan savlar ve verilen tarihlerle ilgili konuşan Zelensky, “Savaş ne vakit gelecek bilemiyoruz lakin bizim de karşılık vermemiz gerekiyor. Daima savaş şu vakit çıkacak, iktisat bu biçimde etkilenecek, iş dünyası etkilenecek deniliyor, bu riskşn olduğu bir ülkede kim yaşamak isteyebilir? İstikrarsızlık isteniyor. İşgal etmek için güçsüzleşelim istiyorlar. Biz her türlü tehdidi pahalandırmak durumundayız. Yarın ne olacak? Halkıma ne olacak? Halk bankalara koşuşup paralarını korkarak çekmek istese ne yaşanacak? Bir bilgi savaşı da yaşanıyor. Biz Ukraynalılar pes etmiyoruz yalnızca yaşamak istiyoruz” dedi.

‘NATO ile epeyce farklı riskler var’

Ukrayna’nın, NATO’ya iştirak isteğiyle ilgili sıkıntıları cevaplayan Devlet Lideri Zelensky, “NATO ile epeyce farklı riskler var. Bir uzlaşı da yok. Farklı görüşler var. Ukrayna ile NATO ile de bir ara var. Arayı azaltmak için ne kadar vakte gereksinimimiz var bunu da bilelim ki bu trajedilerle baş etmek durumunda kalmayalım. Tek istediğimiz bu garantilerin verilmesi, bilgi istiyoruz. Kimse kimseyi zorlamıyor aslında. NATO’da olalım diye de zorlamıyoruz. Güvenlik teminatlarının sağlanmasını istiyoruz” diye konuştu.

Donbass’ta dünden beri yaşanan tansiyon ve silahlı çatışmalara karşın Ukrayna’yı geride bırakmaktan korkup korkmadığı ile ilgili soruya yanıt veren Zelensky, “niçin korkayım burada dostlarım var. Ülkemiz ben orada olmasam da son derece inançta. Benim buraya yaptığım ziyaret fazlaca kıymetliydi o yüzden gelmeye karar verdim. Sabah kahvaltımı Ukrayna’da yaptım akşam yemeğimi de Ukrayna’da yapacağım” formunda konuştu.

Devlet Lideri Zelensky, Ukrayna krizinin tahliline yönelik diplomasi davetine devam ederek önümüzdeki günlerde Türkiye, Almanya ve Ukrayna’nın da katılacağı bir tepe gerçekleştirilmesi davetinde bulunarak, “Önümüzdeki günlerde Avrupa’daki güvenlik sıkıntılarını ele almak için Ukrayna, Almanya ve Türkiye’nin iştirakiyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu üyeleri içinde tepe düzenlenmesini teklif ediyorum” dedi.

Devlet Lideri Zelensky ayrıyeten Budapeşte Mutabakatı istişarelerine başlanması tarafında davet yapılması gerektiğini söz ederek, “Budapeşte Mutabakatı çerçevesinde istişareler başlatmaya hazırlanıyorum. Dışişleri Bakanı’na bu istikamette davet yapılması talimatı verildi. tekrar gerçekleşmemesi yahut sonuçlarının ülkemiz için güvenlik garantisi sağlamaması halinde, Ukrayna Budapeşte Mutabakatı’nın çalışmadığına ve 1994 yılındaki tüm toplu kararların sorgulanacağına dair her türlü hakka sahip olacaktır” dedi.