Türkiye’de geçersiz pasaport çetesi: Müşteri IŞİD

GarDaŞ

New member
Türkiye’de geçersiz pasaport çetesi: Müşteri IŞİD Gazetede yer alan habere nazaran, terör örgütü IŞİD militanlarının, ABD ve Avrupa’ya gitmek için
kullandıkları uydurma pasaportlar, Türkiye’deki şebekelerce hazırlanıyor.

ABD’li yetkili doğruladı

The Guardian gazetesi, IŞİD’in eski üyelerinin geçersiz pasaportlarla İngiltere, Kanada, ABD ve AB ülkelerine gittiğini yazarken ABD’li bir yetkilinin de bu iddiayı doğruladığı bilgisine yer verdi.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı’ndan bir yetkili ise The Guardian’a demecinde, “Türkiye’de IŞİD üyelerine epeyce düzgün yapılmış evraklar sağlayan bir satıcı var” diye konuştu.

Satıcı: İşler epey uygun gidiyor

Haberde, aşırılıkçılarla irtibatı olduğu belirtilen Özbek satıcının tabirlerine de yer verildi. Satıcı, işlerinin epey yeterli gittiğini söz ederek, Telegram üzerinden “kurumsal” üzere görünecek “İstanbul Global Danışmanlık” (Istanbul Küresel Consulting) isimli bir kanal kurduğunu belirtti.

‘Resmi vefat evrakı de sağlanıyor’

Türkiye’de düzmece pasaport dağıtan biri Özbek biri Rus iki şahısla de görüşmelere yer verilen haberde, 500 dolar karşılığında vefat evrakı de düzenlendiği yazıldı. Özbek satıcı, “gerekli durumlarda”, bir kişinin “tamamen kayıplara karışabilmesi” için 500 dolar karşılığında Türkiye’den resmi vefat dokümanı alabildiğini de sav etti.

‘Türkiye’de yakalandım daha sonra Ukrayna’ya gittim’

2015 yılına kadar terör örgütü IŞİD için savaşan bir Rusya vatandaşı, gazeteye verdiği demeçte, “Suriye’den geldiğimde yalnızca birkaç yüz dolarım vardı ötürüsıyla en ucuz pasaportu aldım- nitekim hayli kalitesiz bir Tacikistan pasaportuydu. İşe yaramadı ve İstanbul’da havalimanında yakalandım” dedi. İsmi açıklanmayan eski IŞİD üyesi, ailesinin daha kaliteli bir pasaport için para denkleştirdiğini ve bu sayede “kaliteli” bir pasaport elde ederek Ukrayna’ya gittiğini söylemiş oldu. Eski IŞİD üyesi, “Bir kez Ukrayna’da beni polis durdurdu ve pasaportu elimden aldılar. Bir hafta daha sonra geri verip bir sorun olmadığını söylemiş olduler” diye konuştu.

El Hol Kampı piyasası

The Guardian’ın haberinde, sahtecilerin en “popüler” hizmetinin Suriye’de IŞİD ve başka silahlı kümelerle temaslı yabancı savaşçıların Avrupa’ya gitmesini sağlamak olduğunu, birebir vakitte IŞİD’le ilişkili 60 bin bayan ve çocuğun tutulduğu El Hol kampı ortasında de bir “piyasa” oluştuğu da söz edildi.

Taliban ile yeni ‘piyasa’

Gazeteye konuşan Özbek satıcı, Afganistan’ın Taliban idaresine geçmesi daha sonrası “yeni bir müşteri kitlesi” bulduklarını söz ederek konutundan olan birçok Afgan’ın bu pasaportları epey değerli bulduğunu lakin parası olanların geçersiz pasaportlarla Batılı ülkelere uçup burada iltica talep ettiğini sav etti.