Trump’tan Biden’a Afganistan yorumu: ABD tarihli en utanç verici an

GarDaŞ

New member
Trump’tan Biden’a Afganistan yorumu: ABD tarihli en utanç verici an Evvelki ABD Lideri Donald Trump‘ın Taliban’la yaptığı muahede uyarınca bakılırsavdeki ABD Lideri Joe Biden‘ın Afganistan’dan çekilmesi, ülkenin Taliban’ın denetimine geçmesiyle sonuçlanırken, ABD’nin terk ettiği Bagram askeri üssü de gündemde kalmaya devam ediyor.

‘Bagram’dan çıkmak hataydı’

Trump, “Bagram’dan çıkmanın kusur olduğu” savı ve “Taliban’ın Bagram’ı Çin’e devredeceği” tezine yer vererek Biden’ı eleştirdi. Kendi çekilme planının stratejik olarak farklı olduğunu anlatan Trump, “Afganistan’dan askeri çekilmeyi planlarken, Bagram üssünü Çin’in nükleer tesislerine yakınlığı niçiniyle ABD denetimi altında tutmayı amaçladığından” kelam etti.

‘Çin sebebiyle tutacaktım’

Trump, Afganistan’da yer alan Bagram üssünden çıkmak istemeyişinin niçini olarak Çin’i göstererek, “21 yıl yetmişti, Afganistan’dan çıkma sonucu almıştım, ancak 2 bin 500 asker bırakıp Bagram’ı tutacaktım, ama Afganistan yüzünden değil, Çin yüzünden. Zira Bagram Çin’in nükleer musibetine araçla bir saat uzaklıkta, zira orası tam da Çin’in nükleer silahlarını yaptığı yer” diye konuştu.

Joe Biden’ın ABD güçlerinin Afganistan’dan çekilmesini tamamlama biçiminin “ABD tarihli en utanç verici an” olduğu görüşünü belirtti. Trump, ABD Genelkurmay Lideri Mark Milley’i de “çekilirken askeri teçhizatı geride bırakmanın birlikteinde götürmekten epeyce daha ucuza mal olacağını” görüşü niçiniyle eleştirerek, “Korkunç bir açıklama olduğunu bildiğim bir açıklama yaptı. ‘Efendim, ekipmanı bırakmak onu almaktan daha ucuz… 98 milyon dolara mal olan bir uçağımız var’ dedi” sözlerini kullandı.