Sudan’da ordu caddelerdeki barikatları kaldırıyor

GarDaŞ

New member
Sudan’da ordu caddelerdeki barikatları kaldırıyor Başşehir Hartum’da Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünden başlayıp Başbakanlığa kadar uzanan caddede oturma hareketi yapan sivil hükümet tersi protestocular, ordunun olağanüstü hal sonucu almasının ve hükümeti feshetmesinin akabinde dağıldı.

Ağır silahlı askeri araçlar, kamyon ve iş makinaları eşliğinde Hartum’un en işlek caddelerinden Sittin’e gelen güvenlik güçleri, yakılan lastikler, kaldırım taşları ve ağaçlardan oluşan barikatları temizleyerek yolu trafiğe açtı.

Güvenlik güçlerinin, protestoların başından bu yana barikatların kaldırılması için birinci defa caddelere çıkmasının akabinde başkentteki trafik ve hareketlilik olağana dönmeye başladı.

25 Ekim’den bu yana okulların da kapalı olduğu ülkede, telefon ve internet sınırlarındaki kısıtlama sürüyor.

Ne olmuştu?

Sudan’da 25 Ekim sabahı Başbakan Abdullah Hamduk ile fazlaca sayıda siyasetçi gözaltına alınmış, Hamduk’un dün akşam hür bırakıldığı açıklanmıştı.

Askeri müdahalenin akabinde hükümetin sivil kanadı ve epeyce sayıda siyasi parti, halka sokağa inme daveti yapmıştı. Davetin akabinde başşehir Hartum’un farklı bölgelerinde bir ortaya gelen binlerce Sudanlı, askeri müdahaleye karşı şov düzenlemeye başlamıştı.

Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, olağanüstü hal ilan ettiklerini, Egemenlik Kurulu ve kabinenin feshedildiğini ve Sudan’daki tüm bölümleri temsil edecek teknokrat bir hükümet kurulacağını duyurmuştu.