Rusya siyasi sistemi batı dizaynıdır

GarDaŞ

New member
Rusya siyasi sistemi batı dizaynıdır Objektif olmanın kolay olduğunu şüphesiz argüman edecek değilim. Zordur. Biroldukca sebebi vardır elbette. Bir yere yaslanmanın o dayanılmaz rahatlığı, değişmez ezberlere sahip olmanın verdiği düzmece özgüven bunların en başta geleni doğal. Birçok şahısta gerçeği söylemek yerine kendi dediğini gerçek diye anlatma eforu var. Ukrayna’da yaşananlara yaklaşımda çoklukla bu efora şahit olduk.

Keskin bir ayrışma yaşandı hususa ait. Asla tarafsız olmayan biri olarak benim bu “ayrışma”dan yakındığım yok elbette. her insanın tıpkı düşünmesi güç olan konulardan biridir Ukrayna konusu. ABD/NATO’ya yakınlık duyanın Rusya’yı, Rusya’nın son derece legal niçinleri olduğunu söyleyenlerin de (ben bunlardan biriyim) ABD/NATO’yu suçlaması doğal. Bu hayata bakıştaki farklılığın kararıdur. Kişiyi yönlendiren meşrebidir malum. Lakin, bilhassa Rusya’yı desteklerken, bu dayanağın haklı niçinlerini gölgede bırakacak derecede bir Vladimir Putin hayranlığı nüksetti kimi etraflarda. Ülkenin kimi aydınının objektiflikten yalnızca “paşa gönlünden geçeni” savunmayı anladığı görülüyor.

Sınıf gözüyle bakmazsan

Kendimi bildim bileli, – savunmayı ne kadar becermekteyim bilemem, daha âlâ savunanlara da mahcup olmayayım fakat – Marksistimdir. Ustalarımdan öğrendiklerim içinde unsurların, “somut durumun somut tahlili” diyerek berhava edilecek eften püften fikircikler olmadığı öğretisi de vardır. Kişinin üzerinde durduğu sağlam bir tarih anlayışı, savunabileceği bir sınıf görüşü olmalıdır, bir de bunu bilirim. Bu ikisini kavrayanlar için “objektif” olmaktan korkmak kelam konusu olamaz. “Ama şu da vardı” demeden konuşmayı en epey işte bunu “kavrayanlar” hak eder.

Günlerdir, ABD/NATO’nun Rusya’yı, yeni değil, tam 35 yıldır kışkırttığını, eski Sovyet Cumhuriyetleri üzerinden kuşatmaya çalıştığını yazıp duruyorum ben de tıpkı şeyleri yazan biroldukca kimse üzere. Hatta bir yazımda, haklı bulduğum için, “Rusya’nın yerinde olsanız ne yapardınız?” diye sormuşluğum da vardır. Ancak ABD/NATO’nun yaptıklarını, şimdiki savaşı haklı çıkarmak için değil, savaşa yol açan niçinler olduğu için yazdım. Asla savunmadığım Ukrayna’ya saldırısını, Rusya’nın bu kuşatmaya itirazı olarak da değerlendirebilirdim, şayet Rus milliyetçisi Putin “Ukrayna diye bir ülke de halk da yoktur” demeseydi. ABD/NATO kışkırtmalarının farkında olmam, bunu lisana getirmem Çarlık Rusyasında Çar’ın tebaası olan milletlere “ulusal kimlik” ile devlet veren Sovyetler Birliği’ne düşman birinin milliyetçi hezeyanlarına takviye olacağım manasına gelmez.

Bugünkü Rusya kimin yapıtı?

Kimi çevreler önemli ciddi Putin’i neredeyse ABD/NATO’ya karşı tek başına direnen “yüzyılın kahramanı” yaptılar. Çoklukla Avrasyacı, ulusalcı çevreler dillendirmesine karşın muhafazakâr, sağ çevreler “Putincileri” solcu olmakla suçladılar, hazır sola vurma fırsatı bulmuşken. Can sıkan tarafı bu işin. halbuki aslında milliyetçi, sağcı dürtülerle hareket edip Batı tersi vs denilen Putin’in başında bulunduğu siyasal sistem emperyal güçlerin yarattığı bir sistemdir. Hatırlayalım; ABD ile İngiltere başta olmak üzere batılı ülkeler, 1996’da yapılan Rusya seçimlerine sağcı, Avrupa hayranı Boris Yeltsin lehine müdahale etmişti. Yetlsin’in kazandığı o gün bugünkü Rusya’nın önünü açtı. Ne oldu daha sonra? Milyonlarca eski Sovyet yeni Rusya vatandaşının fakirleşmesine, ölmesine yol açan özelleştirmeler gerçekleştirdi Yeltsin. Tanınmış akademik mecmua Lancet’te yer alan, 2009 tarihindeki bir araştırmanın sonuçları fazlaca çarpıcıdır. Rus erkekleri içinde 1985’te (yani Putin’in nefret ettiği SSCB’de) altmış yedi olan ortalama hayat müddeti 2007’de (Putin’in Rusyasında) altmışa düşmüştü.

Özelleştirmelerde, kapitalistleşmede, oligarklaşmada batının da parmağı olduğunu kavrayan, SSCB’nin yıkılmasının da sersemliğini yaşayan Rus halkı Yeltsin’in yardımcısı Putin’de buldu “Rus milliyetçiliğini”. İngiliz istihbarat servislerinin Putin’in yükselmesinde ne kadar hissesi olduğu bilinir. Yirmi yıllık bir geçmişi vardır bunun lakin yirmi yıl öncesini anımsamak işine gelmez bazılarının. Gündemciliğin “gündemden” düşmediği bir ülkedir Türkiye zira. Günlük yaşar bazıları, 24 saatlik gelişmeleri alır başı, sonraki gün yoktur. “Canım o, bu biçimdedı, artık Putin ABD/Batı karşıtı” diyenin aklına “karşıtların buluştuğu” noktalar olabileceği gelmez hiç.

Çeçen katliamının destekçisi Batı

Diğer? Batıyla, ABD’yle sıkı fıkı diye Ukrayna’nın başına gelenlere dayanak verenler, Putin’in Çeçen katliamında en büyük takviyesi İngiltere’den aldığını bilseler de söylemezler. British Petroleum’un Rusya’da rahat çalışması içindi bu takviye.

Sosyalist bunları bilir. Bilmek zorundadır. O niçinle sosyalist, Avrasyacı, ulusalcı, pantürkist sayıklamalarla Putin destekçisi olmaz. Gün gelir, ABD-Rusya dostluğuna şahit olunur, ağzınızı açamazsınız. Ki mümkündür. Patlama noktalarında “süper güçlerin” iştirakine epey şahit oldu bu dünya. Yayılma yarışında ABD/NATO ile zıt düştüğü için Rusya’ya verilen dayanağın Putin’in her yediği herzeye takviye manasına geldiğini kim söylemiş oldu ayrıyeten?

Putin’in Ukrayna’da Nazi öldürdüğünü sananların Ukraynalı Nazilerle, Rusya hükümetine epey yakın oligarkların Çeçen çeteler aracılığıyla işbirliği yaptığından haberleri yok muhtemelen.

İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi alçaklığına karşı omuz omuza savaşan Ukraynalı ile Rus Sovyet askerlerinin özgürleştirdiği topraklardır oralar. Ne ABD/NATO’nun ne de Rus milliyetçisi Putin’in kirletmesine müsaade veremeyiz.