Putin: Belarus-Polonya hududundaki göçmen kriziyle hiç bir ilgimiz yok

GarDaŞ

New member
Putin: Belarus-Polonya hududundaki göçmen kriziyle hiç bir ilgimiz yok Rossiya 24’e röportaj veren Putin, Rusya’nın Belarus sonundaki göçmen kriziyle hiç bir ilgisi olmadığını, oradaki insanları Rus havayolu şirketlerinin taşımadığını söylemiş oldu.

Putin, Belarus Devlet Lideri Aleksandr Lukaşenko ve Almanya Başbakan Vekili Angela Merkel’in birbirleriyle görüşmeye hazır olduğunu belirtti.

Putin, “Bu görüşme umarım yakın vakitte gerçekleşir, bu epeyce kıymetli çünkü göçmenler öncelikli olarak Almanya’ya gitmeye çalışıyor” dedi.

Avrupa’daki göçmen krizinin askeri ve ekonomik iki sebebi olduğunu söyleyen Putin, bunları Ortadoğu’daki askeri operasyonlar ve AB’de refah düzeyinin yüksek olması biçiminde sıraladı.

Lukaşenko ile Rusya’dan Avrupa’ya gaz sevkiyatını durdurabilecekleri istikametindeki açıklaması hakkında görüşeceğini de belirten Putin, karşılıklı mutabakatlarının ihlali olacak olsa da teorik manada bu istikamette bir talimat verilebileceğini, lakin durumun bu düzeye varmamasını umduğunu ekledi.

Putin, “Dürüst olmak gerekirse bunu birinci kere duydum. Son vakit içinderda Aleksandr Grigoryeviç ile iki kere görüştüm, bana bundan hiç bahsetmedi, ima dahi etmedi. Lakin galiba bunu yapabilir. Bunun yeterli bir yanı olmasa da olağan olarak bu mevzuyu kendisiyle görüşeceğim” dedi.

‘Öncelikle çocuklar için üzülüyorum’

Putin, “İnsani nitelikli problemler kelam konusu. Olanlara baktığımda evvela de çocuklar için üzülüyorum” dedi.

Rus başkan Polonyalı güvenlik güçlerinin göçmenleri darp ettiğini, doruklarında ateş ettiklerini, gece saatlerinde sirenlerin açılıp bulundukları yerlere ışık tutulduğunu ve buralarda hamileliğinin son aylarındaki bayanlar ve çocukların olduğunu tabir etti.

Putin, Lukaşenko’nun kendisine Belaruslu Belavia şirketinin de bu göçmenleri sona götürmediğini, uçuşların tertibindeki esas yerlerin AB sonları ortasında olduğunu belirtti.

Putin, “Charter seferleri talep ediliyor, giriş vizesiz. Beşerler bilet almış ve uçuşlarını gerçekleştiriyor. Avrupa ülkelerinde bu insanların buralara getirilmesinde yer alan kümeler var. Esas temas AB ülkelerinde” dedi.

Putin, AB’eki güvenlik güçleri ve özel servislerinin göçmenlerin taşınması konusu üzerinde çalışması daveti yaptı.

Putin’e nazaran, güvenlik güçlerinin Belarus da dahil olmak üzere göçmenlerin Avrupa’ya geçmek için kullanmak istediği ülke ile bir arada çalışması gerektiğini belirtti.

‘Gevşemediğimizi bilsinler’

Ukrayna’daki durum ve NATO’nun Karadeniz’deki tatbikatları hakkında konuşan Putin, “Gevşememize müsaade vermediklerini hissediyoruz, lakin bırakalım gevşemediğimizi de bilsinler” açıklamasını yaptı.

Putin, “Göçmenlerle ilgili bu krizlerin kaynağını unutmayalım. Bu sıkıntıları başlatan Belarus mu? Hayır, bunlar Batı ülkelerinin, Avrupa ülkelerinin kendilerinin niye olduğu sıkıntılar. Bu sıkıntılar hem siyasi, hem askeri birebir vakitte ekonomik nitelikli” tabirlerini kullandı.