Pakistan Başbakanı: ‘ABD er ya da geç Taliban’ı tanımak zorunda kalacak’

GarDaŞ

New member
Pakistan Başbakanı: ‘ABD er ya da geç Taliban’ı tanımak zorunda kalacak’ Başbakan Han, TRT World’e verdiği mülakatta, Pakistan’ın tek taraflı olarak Taliban’ı tanımasının rastgele bir tesir yaratmayacağını, evvela ABD, Avrupa, Çin ve Rusya’nın tanıması gerektiğini belirtti.

Han, ABD’nin de er ya da geç Afganistan’daki Taliban idaresini tanımak zorunda kalacağını aktardı.

Neredeyse büsbütün dış yardıma bağımlı Afgan hükümetine yardım sağlaması konusunda memleketler arası topluma davette bulunan Han, “Uluslararası toplum Afgan halkına yardım etmezse ülkede insani bir kriz ortaya çıkar” sözlerini kullandı.

Başbakan Han, Taliban’ın ülkeyi devralmasından daha sonra ABD’nin başının karıştığını söyleyerek, dikkatleri öbür tarafa çekmek için artık de günah keçisi aradıklarını kaydetti.

“Askeri güç kullanması tahlil değil”

Han, çatışmalarda askeri güç kullanmasının tahlil olmadığına inandığını belirterek Irak savaşına dahi karşı olduğunu söylemiş oldu.

11 Eylül hücumlarına atıfta bulunan Han, bu hücumlara hiç bir Pakistanlının karışmamasına karşın ülkenin ABD liderliğindeki savaşta devasa hasara uğradığını aktardı.

Han, yaklaşık 80 bin Pakistanlının ömrünü kaybettiğini, hudut bölgelerinin harap olduğunu ve kırılgan ülke iktisadının daha da tahrip edildiğini aktararak, ABD’nin Pakistan’ı da günah keçisi yaptığını söylemiş oldu.

Kapsayıcı hükümet vurgusu

Silahlarla donatılmış ve yeterli eğitimli 300 bin kişilik Afgan ordusunun Taliban’a direnemediğini ve eski cumhurbaşkanının hükümet gorevlileriyle bir arada ülkeyi terk ettiğini hatırlatan Han, ABD’nin Afganistan konusunda Pakistan’ı sorumlu tutamayacağını gösterdiğini vurguladı.

Ayrıyeten, Başbakan Han, Taliban’ın Afganistan’ı ele geçirmesi konusunda ülkesinin yardım ettiği argümanlarını da şiddetle reddetti.

Afgan halkının her vakit yabancı güçlere direndiğini ve epeyce bağımsız fikirli beşerler olduğunu aktaran Han, “ABD’nin denediği üzere onları dışarıdan denetim edemezsiniz” dedi.

Han, Afganistan’da kapsayıcı bir hükümetin gerekliliğini vurgulayarak, “Kapsayıcı bir hükümet, kırk yıllık savaştan daha sonra istikrarlı bir Afganistan manasına gelir” tabirlerini kullandı.