OPEC ve Birleşik Arap Emirlikleri içindeki müzakereler devam ediyor

Tory

New member
Birleşik Arap Emirlikleri Güç ve Alt Yapı Bakanlığı, ülkesi ile Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı birtakım üretici ülkelerden oluşan OPEC kümesi içindeki müzakerelerin devam ettiğini belirterek, “üretim kotası” konusunda mutabakata varıldığı söylentilerini yalanladı.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) resmi ajansı WAM’ın haberine bakılırsa, Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, hususla ilgili medyada çıkan haberlerin takip edildiği vurgulandı.

Açıklamada, “İlgili taraflar içinde yapan müzakereler devam ediyor. OPEC kümesi ile çabucak hemen bir mutabakata varılmadı.” tabirleri kullanıldı. Amerikan “Bloomberg” haber ajansı, BAE’nin ağustos ayından itibaren üretim kısıtlamalarını gevşetmek üzere “OPEC ” ile uzlaşıya vardığını yazmıştı.

Haberde, BAE’nin günlük petrol üretimini 3,1 milyon varilden 3,65 milyon varile çıkarması konusunda anlaşıldığı tabir edilmişti. Temmuz ayı başında gerçekleştirilen görüşmelerde ağustos ayı prestijiyle uygulanacak üretim siyasetine yönelik muahedeye varılamaması üzerine
5 Temmuz’da üçüncü kere bir ortaya gelmesi planlanan OPEC kümesi, üye ülkeler içinde uzlaşmaya varılamaması kararında sürpriz bir kararla 18. Bakanlar Toplantısı’nı iptal etmişti.

Görüşmelerde ağustos-aralık periyodunda petrol üretiminin her ay günlük 400 bin varil artırılması ve mevcut üretim kesintisi muahedesinin 2022 yılı sonuna kadar uzatılması önerisi, üye ülkelerin çoğunluğu tarafınca desteklense de görüşmeler Birleşik Arap Emirlikleri’nin “üretim kotasının artırılması” isteği üzerine sonuçsuz kalmıştı.

Kaynak: bigpara.hurriyet.com.tr