Körfez’den Şam’a büyük adım: Büyükelçi atadı

GarDaŞ

New member
Körfez’den Şam’a büyük adım: Büyükelçi atadı Arap Ülkelerinden Suriye’ye yönelik olağanlaşma adımları süratle devam ediyor. 2021 yılını geride bırakırken Şam’a yönelik son büyük adım Bahreyn’den geldi. Bahreyn resmi ajansı BNA’nın haberine göre, Kral Hamed bin İsa Al Halife yayımladığı kararnameyle, Vahid Mubarek Seyyar‘ı Bahreyn’in Suriye’deki diplomatik misyonunun başına “fevkalade ve Tam Yetkili Büyükelçi” unvanıyla atadı.

2011 yılında Suriye’de başlayan iç savaş ve karışıklıklar niçiniyle 2012 yılında Bahreyn ve Umman büyükelçilerini geri çağırarak diplomatik temsil düzeylerini düşürmüştü.

Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), ve Kuveyt de elçilerini geri çekerek diplomatik bağlantılarını büsbütün kesmişti.

bir daha atılan adımlar

BAE, 27 Aralık 2018’de Suriye’deki diplomatik temsilciliğini maslahatgüzar düzeyinde bir daha açtığını, Umman da 5 Ekim 2020’de Suriye’ye büyükelçi gönderdiğini duyurmuştu.

BAE Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid Al Nahyan, 9 Kasım’da Suriye’de iç savaşın başlamasından bu yana Şam’a gerçekleştirdiği birinci ziyaretinde, Suriye Devlet Lideri Beşar Esad ile bir ortaya gelmişti.

Temmuz ayından bu yana Ürdün, BAE ve Mısır başta olmak üzere Arap ülkeleri Şam ile olağanlaşma adımlarını hızlandırdı.

Olağanlaşma adımları akabinde yandaş da çark etti.

Korutürk: Esad artık kalıcı görülüyor

Eski CHP Milletvekili ve emekli büyükelçi Osman Korutürk halktv.com.tr’den Berrak Güngör’e verdiği demeçte, “Şam idaresi, Birleşmiş Milletler (BM) tarafınca esasen yasal bir hükümet olarak görülüyor. ötürüsıyla toprak bütünlüğü açısından BM tarafınca legal görülen Şam için haliyle öteki ülkeler de tüm resmi kurum ve kuruluşlarıyla olağanlaşma adımları atmaya başlıyorlar. Bütün bu gelişmeler içerisinde bizim tavrımızı anlamaksa mümkün değil” diye konuşmuştu.

Korutürk öte yandan, atılan olağanlaşma adımlarına dair “Esad’ın artık üçüncü taraflarca da kalıcı olarak görüldüğünü ve muhatap kabul edildiğini gösteriyor” sözlerini kullanmıştı.