Kemerlerinizi bağlayın epeyce sıkıntı bir hafta olacak: Erdoğan Nas’a bağlı faiz indirimleri iletisi verdi

Tory

New member
AKP Genel Lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan İlim Yayma Mükafatları törenindeki konuşmasında faiz indirimlerine değindi, TÜSİAD’a tenkitler yöneltti. Cumhurbaşkanı, “Bir Müslüman olarak naslar neyi gerektiriyorsa onu yapmaya devam edeceğim, karar bu” tabirlerini kullandı.

Cumhurbaşkanı, “Neymiş efendim, faizleri düşürüyormuşuz. Benden diğer bir şey beklemeyin. Bir Müslüman olarak naslar neyi gerektiriyorsa onu yapmaya devam edeceğim. Karar bu” dedi.

Sabah saatlerinde 3. Türkiye-Afrika Doruğu kapsamında Türkiye’de eğitim goren Afrikalı gençlere yaptığı konuşmada da faize karşı olduğunu bir dahaleyerek, “Biz kararlı bir biçimde yolumuza devam ediyoruz. En kısa vakitte enflasyon aşağıya inmeye başlayacak. Ben halkımı faize ezdirmeyeceğim” görüşünü yinelamıştı.

TÜSİAD’a da reaksiyon gösteren Erdoğan, “Ey TÜSİAD ve yavruları, size sesleniyorum. Tek bakılırsaviniz var; yatırım, üretim, istihdam, büyüme. Siz bunda ne yapıyorsunuz onu ortaya koyun. Kalkıp da hükümete saldırmanın değişik versiyonlarını aramayın, bizimle çaba edemezsiniz” dedi.

TÜSİAD’dan cumartesi günü yayınlanan açıklamada ‘‘Son devirde yaşadığımız istikrarsızlıklar kararında, denenmekte olan iktisat programıyla amaçlanan sonuçlara erişilemeyeceği netleşmiştir. Gerçekten, yeni iktisadi tercihler kapsamında atılan adımların akabinde güvensizlik ve istikrarsızlık ortamı oluşmuştur. Bilhassa yurt ortasında dövize olan talebin şiddetli ölçüde yükseldiğini, bunun da var olan tüm ekonomik istikrarları bozduğunu görmekteyiz. İzlenen iktisat siyaseti sırf iş dünyası için değil, tüm vatandaşlarımız için yeni ekonomik sıkıntılar yaratmaktadır. Uzun periyotta de fazlaca daha büyük yapısal sorunlara yol açma riski artmıştır. en çok yaralanması beklenen ihracatçılarımız dahi bu ortamdan ziyan görmektedir’’ sözlerini kullanılmıştı.

Erdoğan, Türkiye gazetesinin muharriri Fuat Uğur’un cumartesi günkü yazısındaki “Kontrollü kambiyo rejimi” tavsiyesine de reaksiyon gösterirken “Kontrollü kambiyo rejimi üzere zırvalıkları gündeme getirenleri de asla pak görmüyoruz” dedi. Piyasa iktisadı ortasında kalınacağını ekledi.

Erdoğan’ın kelamları ne manaya geliyor? Bu hafta neler yaşanacak?

Erdoğan’ın kelamları TCMB’nin son aralık toplantısında gerçekleştirdiği 100 baz puanlık faiz indirimi daha sonrasında 3 ay orta vererek durumu izleyeceği açıklamasıyla zıt düşüyor. Faiz sonucunı Kavcıoğlu’nun değil Erdoğan’ın verdiği düşünülürse, ocaktan itibaren yeni faiz indirimleri ile yola devam edildiğini bakılırsaceğimiz anlaşılıyor Cumhurbaşkanı’nın kelamlarından.

Kavcıoğlu’nun da koltuğu sallantıda olabilir ki nazaranvden alınması halinde faiz indirimlerinin durmaksızın devam edeceği netleşir.

Nas’a uygun faiz düzeyinin sıfır olması gerekirken, Erdoğan’a uygun faiz düzeyi için Ankara kulislerinde konuşulan tek hane; yani %9 civarında bir faiz. Önümüzdeki altı ayda TÜFE enflasyonun kasım-aralık TL’de izlenen çok kıymet kaybı daha sonrası fazlaca süratli yükseleceği bir periyoda denk gelecek bu faiz indirimi.

Bu açıdan TL üzerinde yeni ve büyük bir paha kaybı süreci başlatması kaçınılmaz. Beklenti yahut düzey söylem etmek mümkün değil. Fakat cuma gördüğü yeni doruğun aşılması beklenmeli.

Geçen hafta cuma günü Borsa Istanbul’da yaşanan zelzele Erdoğan’ın pazar günkü ikili açıklamalarıyla birleşince epeyce sıkıntı bir hafta olacağının garantisi. Pay senedi piyasası bankalarda oluşmaya başlayan gerilime bağlı olarak sermaye yeterlilik rasyolarındaki erime haberinden kaynaklanmıştı. Artık Erdoğan’ın yeni ve epeyce sert açıklamaları ile TL’de paha kaybını daha da artırırken, endeks üzerinde satış baskısının devam edeceğini gösteriyor. Yükselen dolar ile endeksin dolar bazında bedelini yakalama süreci Türkiye iktisadının sürüklendiği buhran kararında artık tesirli olmayabilecek bir senaryo.

GA.