Kazakistan Cumhurbaşkanı: Bugünden itibaren sert müdahale etmeye niyetliyim

GarDaŞ

New member
Kazakistan Cumhurbaşkanı: Bugünden itibaren sert müdahale etmeye niyetliyim Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, halkın kendisini desteklediğine emin olduğunu söyleyerek, “Ne olursa olsun, başkentte (Nur Sultan) bulunacağım. Halkın yanında olmak benim anayasal nazaranvimdir. Kazakistan tarihli bu siyah şeridi daima bir arada aşacağız. Bundan kuvvetli çıkacağız” dedi.

Tokayev, televizyon kanallarından halka hitaben yaptığı konuşmada, protesto şovlarında büyük ölçekte göstericilerin güvenlik güçlerine saldırdığını tabir etti.

Güvenlik güçleri içinde ölen ve yaralananlar olduğu bilgisini paylaşan Tokayev, protestocuların “haydutlardan oluştuğunu” lisana getirdi.

Tokayev, protestocuların askerleri dövdüğünü, eziyet ettiğini, bayanları taciz ettiğini ve dükkanları yağmaladığını aktardı.

Mevcut durumun Almatı halkının güvenliğini tehdit ettiğini söyleyen Tokayev, Almatı’nın yanı sıra birtakım kentlerde de tıpkı durumun yaşandığını, buna sabredemeyeceklerini lisana getirdi.

Tokayev, bu yüzden olağanüstü hal ilan ettiklerini hatırlatarak, “Bu gerekli bir tedbir. Cumhurbaşkanı olarak vatandaşların güvenliğini ve sükûnetini, ülkenin bütünlüğünü sağlamak zorundayım.” dedi.

“Mesele ülkenin güvenliği ile ilgili”

Alınan bu tedbirlerin kâfi olmadığına dikkati çeken Tokayev, holigan ögelerin aksiyonlarının, finans takviyesiyle motive olan komplocuların dikkatlice hazırladığı bir planın varlığını ortaya koyduğunu söz etti.

Tokayev, “Cumhurbaşkanı olarak, bugünden itibaren Güvenlik Kurulu Lideri olarak mümkün olduğunca sert müdahale etmeye niyetliyim. Bu sorun bana başvuran, ömrünü ve ailelerinin korunmasını isteyen vatandaşlarımızın güvenliği ile ilgilidir. Bu sıkıntı ülkemizin güvenliği ile ilgilidir.” biçiminde konuştu.

Halkın kendisini desteklediğine emin olduğunu vurgulayan Tokayev, kelamlarını şu biçimde sürdürdü:

“Ne olursa olsun, başkentte (Nur Sultan) bulunacağım. Halkın yanında olmak benim anayasal nazaranvimdir. Kazakistan tarihli bu siyah şeridi daima bir arada aşacağız. Bundan kuvvetli çıkacağız”

Tokayev, yakın vakitte siyasi değişim ile ilgili yeni tekliflerin yer aldığı açıklamalarda bulunacağını ve ülkede ıslahat ile ilgili konumunu değiştirmediğini kelamlarına ekledi.