Kazakistan Büyükelçisi: Bu olaylar bizim için ders olsun

GarDaŞ

New member
Kazakistan Büyükelçisi: Bu olaylar bizim için ders olsun Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı bursu ile Türkiye’de eğitim goren Kazakistanlı lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile Kazakistan Büyükelçisi Abhzal Saparbekuly‘ı, kahvaltıda bir ortaya getirdi. YTB Lideri Abdullah Eren, 505 Kazak öğrencinin Türkiye’de eğitim aldığını, bunlardan 112’sinin Ankara’da olduğunu belirterek, “Kazakistan’da son 15 gün ortasında yaşanan süreçle ilgili size dayanaklarımızı söz etmek için bu tertibi düzenledik. Sizler farklı ülkelerden gelip eğitim alan öğrenciler bizlere ailelerinizin emanetsiniz. Kazakistan’ın geleceği Kazak gençlerine emanet. Biz Türkiye olarak şartsız ve kuralsız her manada Kazakistan’ın yanındayız” dedi.

‘Eş vakitli silahlı terör saldırısıydı’

Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Abhzal Saparbekuly, Kazakistan’da epey üzücü ve trajik olayların yaşandığını söyleyerek, ülkenin bağımsızlık hayatındaki en kıymetli imtihanı verdiğini kaydetti. Saparbekuly, hadiselerden hem toplum tıpkı zamandavlet olarak ders çıkarılması gerektiğini ve olayların gerçek tahlil edilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Olaylar otogaz fiyatının artmasıyla patlak verdi. fiyatları artırabilirsiniz; lakin bu meblağları artırmanın etap kademe yolları var. Bir anda fiyat artırırsanız o da tıpkı anda enflasyona yansıyacak. Protestolar diğer bölgelere de sıçradı. Toplumsal medyada dayanak kampanyası başlatıldı. Bunun şuurlu olarak halkı galeyana getirip, dayanak hedefli sokağa dökmek emelli olduğunu düşünüyorum. Yoksa Kazakistan’ın sosyoekonomik açıdan birfazlaca bölgeden daha güzel olan bölgelerinde bir protesto atmosferi yoktu. Âlâ niyetli protestoların içine karışan provokatörler kendi işlerini yapmaya başladı. Bunların ortasında hem yağmacılar hem haydutlar, tıpkı vakitte olağan gezen vatandaşı tahrik edenler vardı. En tehlikesi bu protestocuların ortasında terör kümelerinin, değişik sabotaj aksiyonları yapan teröristlerin iş başında olduğunu gördük” dedi.

Barış gücü sonucunın tesiri

Saparbekuly, kritik sonucun Kolektif Barış Gücünü davet etmeleri olduğunu söyleyerek, “Bu barış gücünün süratli biçimde onayladığının bildirilmesiyle birinci dayanakları gelmeye başladı. Dayanak gelmeden de bir kırılma noktası oldu. Kazakistan devleti tek başına değil, komşularının da yanında olduğu bildirisini verdi. Şayet bu biçimde bir karar almasaydı bu biçimde Almatı kentinin tam silahlı terörist kümelerin eline geçme ihtimali yüksekti. Terör izlerinin başkası de güvenlik güçlerimiz içinde 2 askerimizin başının kesilerek bulunması. Bu da olağan haydudun yapacağı iş değil. Bunun daha evvel örneklerini gördük; başta Suriye olmak üzere bu bölgelerdeki çok terörist kümelerin izlerini gösteriyor. Ayrıyeten internet, telefonlar kapalıydı. Bunu da anladık ki bu kümelerin kendi ortalarında irtibat telsizleri var. Savaş alanında öldürülen o kendi mensuplarını savaş alanından çıkarmaya çalışması, morglarda kendi erkeklerinı çalmaya çalışması, bunların hepsi kendi izlerini yok etme taktikleri olarak algılayabiliriz” dedi.

‘Bir musibet bin nasihatten iyidir’

Saparbekuly, bu süreçte Kazak-Rus çatışması çıkarılmasına ortam oluşturulmak istenmesinin hedefinin olayların ardındaki karanlık kümelere hizmet etmek olduğunu kaydederek şu biçimde konuştu:

“Bu olayların hepsi birbiriyle bir biçimde ilişkili oldu. Olaylar bizim için epey trajik, birfazlaca hayat yitirildi. Gencecik şehitler, askerler var. Çocuklar var. Canlı diri otomobillerinde yanan aileler var. Bunların hepsi büyük bir acıdır. Bu olayın en büyük niçinlerinden birisi de halk içindeki bilhassa sosyoekonomik alandaki biroldukça akut ve değerli sorunlar. Kazakistan 2000 yılından beri gelişim gösterdi; lakin bu gelişimle birlikte halkın gelir adcihazından faydalanamaması, yani adaletli gelirin sağlanamaması maalesef bu vakitte Kazakistan’da birfazlaca oligarşik katman oluştu. Bir taraftan halk bir aylık maaşını sıkıntı kazanırken bu cins zenginler halkın birisinin kazandığı bir aylık maaşı 5 dakikada harcayabilir lükse ulaştı. Bunun hepsini halk görüyor alışılmış ki. Bunu Cumhurbaşkanımız da görüyor. O açıdan bilhassa eğitim, bilim, sıhhat alanında biroldukca ıslahatların yapılması gerektiğini söylemiş oldu. Maalesef devlet gücünü kullanarak oligarşik yapıyı oluşturan zenginlerimizin de artık vicdani olarak bu zenginlikleri Kazakistan halkıyla paylaşmasının vakti geldiğini vurguladı cumhurbaşkanımız. Geleceğe daha hayli umutla bakıyoruz. Bizim Türkçede bir atasözü var; ‘Bir musibet bin nasihatten iyidir’ diyorum. Daha makus olaylar da olabilirdi. Fakat bu olaylar bizim için ders olsun.”