İsrail medyası: Erdoğan, Hamas’ı engellemede müspet işaretler veriyor

GarDaŞ

New member
İsrail medyası: Erdoğan, Hamas’ı engellemede müspet işaretler veriyor İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog çabucak hemen davete karşılık vermiş değil. Erdoğan’ın İsrailli mevkidaşından cevap beklediği şu günlerde, İsrail medyası tarafınca dikkat çeken bir tahlil yayınlandı.

İsrail’in önde gelen gazetelerinden Haaretz, Başbakan Naftali Bennet ve üst seviye yetkililerle konuştu. Bennet verdiği demeçte, “Ben Cumhurbaşkanımızın, Erdoğan ile görüşebilmelerinin mümkün olduğunu düşünüyorum. Ancak Türkiye’nin yaklaşımı ile ilgili tasalarım var. Ben, Orta Doğu’da istikrar ve İran’a odaklanmak için bütün kartların açık olmasını tercih ederim” dedi.

‘Erdoğan, Hamas’ı engellemede olumlu işaretler veriyor’

Bennett, sözlerine şu biçimde devam etti: “Türkiye hakkında hiç bir illüzyon görmüyorum. Gazze’deki kriz anında olanları gördüm. Dinamikleri fazlaca âlâ biliyoruz.”

Gazeteye konuşan bir yetkili ise, “Erdoğan, terörle uğraşta ve Hamas’ın hareketlerini engellemede olumlu işaretler veriyor. Bu kıymetli zira iki ülke içindeki alakaların bir üst düzeye geçmesinin önündeki en değerli sebeplerden biri de bir terör örgütüne konut sahipliği yapmak” dedi.

‘Bu görüşme turnusol testi’

İsminin belirtilmesini istemeyen Haaretz’e konuşan bit öteki üst seviye yetkili ise, Herzog’un görüşmesinin, Erdoğan’ın maksadının ciddiyetinin anlaşılması için bir turnusol testi olduğunu tabir ederek şöyleki konuştu: “Cumhurbaşkanlığı düzeyindeki bir görüşme orantılı bir görüşme. Bir alet olarak kullanılabilir. Cumhurbaşkanı, sembolik bir figür, siyasi bir figür değil ve her durumda Herzog, Türklerle kendi görüşmesini gerçekleştirecek. Bu kanaldan irtibatı kurabilir ve yavaş süratte ilerleyen gelişmelere bakabilirler.”

Ekonomik muahede sinyali

Gazeteye konuşan bir öbür yetkili ise, “Biroldukca sembolik şey olabilir. Örneğin büyükelçiler atanabilir ya da ekonomik muahede yapılabilir. Lakin Türkiye’den net bir şey gelmeden harekete geçmeyeceğiz” tabirini kullandı.

İki ülke içindeki görüşmelerden haberdar olan İsrailli yetkililer, Ankara ile Tel-Aviv içindeki bağların uygunlaştırılması sırasında İsrail’in müttefikleri Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne de sırt çevirmeyeceği kaydedildi.

İsrail Başbakanı Naftali Bennet de daha evvel yaptığı açıklamalarda, Türkiye bağların güzelleşmesi halinde İsrail’in müttefiklerine (Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi) olan dayanağının değişmeyeceğini tabir etmişti.