İngiltere akaryakıt krizinden ‘göç’ tasası doğdu

GarDaŞ

New member
İngiltere akaryakıt krizinden ‘göç’ tasası doğdu İngiltere’de Brexit daha sonrası Avrupa vatandaşı tır sürücülerinin ülkelerine dönmesiyle başlayan akaryakıt krizi, tüm yankılarıyla devam ediyor. Tır sürücülerinin sayısının gereksinim duyulan sürücü sayısından yaklaşık 100 bin eksik olması, ülke genelinde akaryakıt istasyonlarına yapılan akaryakıt tedarikini büyük ölçüde etkilerken bu kriz öbür kesimlere de yansımaya başladı.

Ülkede bu meseleye tahlil geliştiremeyen hükümet eleştirilirken, yetkililer de “Sorunun stokçular yüzünden kriz haline dönüştüğünü” savunuyorlar.

İngiltere’de yaşanan bu krizi İngiltere’de yaşayan Gazeteci Nida Dinçtürk’e sorduk. Dinçtürk “tansiyonun yüksek” olduğunu söylemiş olduği İngiltere için değerlendirmelerini bizimle paylaştı.

‘Tansiyon yüksek’

Dinçtürk, yaşanan son gelişmeleri; “Benzin istasyonları önünde uzayan kuyrukların bilhassa Londra’da, kentin tansiyonunu yükselttiğini söyleyebilirim. Londra aslına bakarsanız araç trafiğinin ağır olduğu bir başkentti lakin bu krizle bir arada trafik yoğunluğu hissedilir halde arttı” diye aktarıyor.

‘Brexit kaynaklı kriz’

Yaşanan tedarik krizinin aslen Brexit kaynaklı olduğunu vurgulayan Dinçtürk, “Brexit’le birlikte Birleşik Krallık’tan ayrılan fazlaca sayıda Avrupalı emekçi niçiniyle önemli sorunlar yaşanıyor. Tıpkı yakıt taşıyacak araçlara sürücü bulunamaması üzere, marketlere mal sağlayan depolarda ya da mamüllerin marketlere ulaşımında işleyişi sağlayacak şahısların istihdamında sorun yaşanıyor. Bu niçinle marketlerin günlük olarak rafa çıkardıkları eser ölçüsünde bir müddetdir azalmalar yaşandığını gözlemledik. Bilhassa akşam saatlerinde bir markete uğradığınızda birçok reyonun boş olduğunu bakılırsabilirsiniz” yorumunu yaptı.

Tedbirler tansiyonu düşürecek mi?

Sürücü sayısının yetersizliği ile bir arada yaşanan krize tahlil arayan İngiliz hükümeti, süreksiz vize ile sürücü alacağını açıklamış kelam konusu vizeler verilip de kâfi emekçi sağlanana kadar da ordunun akaryakıt dağıtımında rol oynayacağını belirtmişti. İngiltere’de ordu bugünden itibaren akaryakıt tedarikine dayanak vermeye başladı. Kelam konusu tedbirlere yönelik görüşlerini sorduğumuz Dinçtürk ise, “Bazı ticari kurallar askıya alındı” dedi.

Gündemdeki krizin sebeplerinden biri olarak gösterilen IR35’e dair “Peki nedir bu IR35?” sorumuza ise Dinçtürk şu biçimde yanıt veriyor: “IR35, bir emekçinin bordro dışı çalışması ile ilgilenen bir vergi yasası. Buradaki kastımız kayıt dışı çalışma değil. Özetle freelancer olarak tabir edebileceğimiz bağımsız, şahıs şirketi ya da tek kişilik limited şirket sahiplerinin kontratlı olarak büyük şirketlerle çalışmalarını düzenlemeye çalışan bir sistem.”

IR35’i de Brexit üzere “doğrudan bir göçmen yasası” olarak pahalandıran Dinçtürk şöyleki konuşuyor: “Brexit ve IR35, iktisatla açıklanan neredeyse direkt birer göçmenlik siyaseti. Lakin daha hayata geçeli 1 yıl olmadan yaşanan bu krizlerle ekonomik olarak yarar sağlayacağa benzemediği üzere vadeli olacağı söylenen yeni bir göç dalgası ile göğüslenmeye çalışılması da pek tutarsız.”

‘Bu zararın dönülebilecek bir yanı kalmadı’

Dinçtürk, kelam konusu krizin iktisat üzerinde yaratacağını öngördüğü durumları ise şu biçimde anlatıyor: “Ülkedeki 8 bin akaryakıt istasyonunda yakıt stokunun tükendiği bir senaryo ile karşı karşıyayız. bu biçimdesi sıra dışı bir durumun kararında yakıt meblağları 8 yılın en yükseğine ulaştı. Biz Brexit’in İngiltere için berbat bir karar olduğunu düşünürken dünya ismine yaratabileceği muhtemel tesirleri biraz göz arkası etmişiz, diye düşünüyorum. Lakin Johnson hükümetinin bu felaketten bir ders çıkaracağına inanmıyorum. Çıkarsalar da bu zararın dönülebilecek bir yanı kalmadı.”

‘Akaryakıt almak için 25 km yol gittim’

Kelam konusu krizin gündelik yansımalarına dair görüşlerini aldığımız minibüs sürücülüğü yapan lokal bir kaynak ise yaşadıklarını, “Sabah ofise gittiğimde yaklaşık 74 km yol yapabilecek benzinim kalmıştı. Depoyu nereden doldurabileceğime dair takım kümesine davette bulundum. İş yerinin whatsapp kümesinde, herkes nerelerde akaryakıt bulunabileceğine dair fikir alışverişi yapıyor daha sonrasında da söylenen istasyonlara gidip akaryakıt sırasına giriyoruz. Kümedeki davetime karşılık ofise yaklaşık 25 km uzaklıkta bir yerde akaryakıt bulunabildiğini söylemiş olduler. 30 dakikalık yolun akabinde epeyce uzun bir kuyruk bekledim. Ben akaryakıtımı aldıktan daha sonra da stok tükendiği için 4 pompayı kapattılar. kimi vakit üç dört kasaba gezdiğim oluyor ve gördüğüm kadarıyla her yerde epey uzun kuyruklar var” sözleriyle anlattı.