İMSAD: 2021’in birinci 10 ayında üretim yüzde 22 arttı

Tory

New member
Türkiye İMSAD, yapı dalı ve iktisat etrafları tarafınca dikkatle izlenen aylık dal raporunu deklare etti. ‘Türkiye İMSAD Aralık 2021 Kesim Raporu’na bakılırsa, inşaat materyalleri sanayi üretimi ekim ayında geçen yılın ekim ayına göre yüzde 3,7 arttı. 2021 yılının birinci 10 ayında ise geçen yılın tıpkı periyoduna bakılırsa üretim artışı yüzde 22 olarak gerçekleşti. İç ve dış pazarlarda talepteki olumlu eğilimin ekim ayında da devam ettiği görüldü.

İnşaat materyali kesiminin çatı kuruluşu Türkiye İnşaat Materyali Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafınca hazırlanan ‘Aralık 2021 Kesim Raporu’nda şu tespitler yer aldı: İnşaat materyalleri sanayi üretimi ekim ayında yavaşlamakla birlikte geçen yılın ekim ayına nazaran yüzde 3,7 arttı. İnşaat materyallerine yönelik iç ve dış talep ekim ayında devam etti. Talep tarafında olumlu eğilimin hala sürdüğü fakat geçen yılın ekim ayındaki yüksek üretim artışının baz tesiri yarattığı görüldü. Eylül ayından daha sonra ekim ayında da hazır beton ve çimento üretiminde yaşanan küçülmeler dikkat çekti. Ekim ayında ayrıca 8 eserde daha 2021 yılında birinci kere aylık üretim düşüşleri yaşandı.

2021 yılının ilk 10 ayında ise geçen yılın tıpkı devrine göre üretim artışı yüzde 22 olarak gerçekleşti. Yıl genelinde iç talebin canlı kalması ve dış pazarlardaki kıymetli talep artışı tesirli oldu. 2021 yılının ilk 10 ayında 22 alt dalın tamamında üretim 2020 yılının tıpkı devrine bakılırsa arttı. Yılın ilk 10 ayında biri hariç tüm alt kesimlerin üretimi bununla birlikte çift haneli ve yüksek oranlarda gerçekleşti.

En yüksek üretim artışı yüzde 53,1 ile seramik sıhhat gereçlerinde oldu. Tuğla ve kiremit üretimi yüzde 38,1, kilit ve donamım eşyası üretimi yüzde 33,2, seramik kaplama gereçleri üretimi yüzde 32,2, ısıtma ve soğutma donanımları üretimi yüzde 31,6 ve plastik inşaat materyalleri üretimi yüzde 30,8 büyüdü. Yılın ilk 10 ayında öteki alt kesimlere bakılırsa daha yavaş üretim artışı gösteren eserler çimento, hazır beton ile metalden kapı ve pencereler oldu.

Üretimin yüzde 20 büyümesi, ihracatın 30 milyar dolara ulaşması bekleniyor

İnşaat materyalleri endüstrisi 2021 yılını yüksek bir üretim, ihracat ve ciro artışı ile kapatıyor. 2021 yılında ihracatın 30 milyar dolara ulaşması, sanayi üretiminde yüzde 20 büyüme gerçekleşmesi bekleniyor. İç satışlar yenileme pazarının takviyesi ile değerli ölçüde genişledi. İnşaat gereçleri endüstrisi 2022 yılına bu yüksek performans ile girmekle birlikte yeni yılın şartlarının biroldukca açıdan dalı zorlayacağı öngörülüyor.

2022’de ihracat artışı sürecek

İnşaat materyalleri endüstrisinde ihracat artışının sürmesi bekleniyor. 2021 yılında global tedarik zincirlerindeki değişim, yüksek navlun meblağları, pazarlardaki canlanma üzere gelişmeler ile Türkiye’ye yönelik ek tedarik talebi oluştu. Bu talep 2022 yılında da devam edecek. 2022 yılında Avrupa pazarında sıfır emisyon emelli bina yenilemeleri, ABD’de yeni altyapı paketinin uygulanması ve güç ihraç eden pazarlarımızda gelir artışları talebi destekleyecek. Salgın karşısında Çin’in sıfır taviz siyaseti ile uyguladığı kapatmalar ve Asya’da öbür ülkelerdeki üretimin devamı üzere riskler Türkiye’ye avantaj sağlamaya devam edecek. Salgında 2020 yılı gibisi bir kapanma yaşanmaması halinde 2022 yılı inşaat materyalleri ihracatında yüzde 8-10 artış sağlanması bekleniyor.

Yurtdışı müteahhitlik işlerinden dayanak gelecek

Yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinin performansı son senelerda pazarımız olan ülkelerle yaşanan siyasi problemlerin yanı sıra, bir daha pazarlarımızda yaşanan sıcak çatışmalar ve de salgının tesirleri ile zayıflamış ve alınan iş hacmi yıllık 15 milyar dolara kadar gerilemişti. 2021 yılında ise toplam tutarı 29,3 milyar dolar olan 384 adet proje üstlenildi. Yurtdışı işlerinin, inşaat gereçleri endüstrisine uzun yıllar daha sonra 2022 yılında bir daha değerli imkanlar sunabileceği bekleniyor.

İç pazardaki büyümede yavaşlama beklentisi

2022 yılında iç pazarda inşaat işlerinde ve inşaat gereçleri satışlarında büyümelerin yavaşlayacağı öngörülüyor. Yeni konut satışları yeni faiz kampanyaları ile hızlandı. 2021 yılında 400 binin üzerinde konut yapı ruhsatı alındı. 2022 yılının ikinci yarısında bu alanda hareketlenme bekleniyor. Yenileme pazarında ise hane halkının satın alma gücündeki zayıflamanın olumsuz tesiri görülecek.

Sanayi üretiminde büyüme yavaşlayacak

İnşaat gereçleri sanayi üretimi 2021 yılında yüksek bir artış gösterdi. Biroldukca alt bölümde kapasiteler doldu ve yeni kapasite yatırımları başladı yahut kararları alındı. Bilhassa dışarıdan gelen ve giderek kalıcı olan talep ile kapasiteler ve üretim büyüdü. 2022 yılında inşaat gereçleri endüstrisinde üretim artışı devam edeceği, üretim artışlarının daha epey ihracat yüklü olacağı öngörülüyor. 2022 yılında ihracat ve iç pazardaki büyüme öngörülerine bağlı olarak sanayi üretiminde yüzde 5-6 ortası büyüme bekleniyor.

Yeşil ve dijital dönüşüm öncelik olacak

İnşaat materyalleri endüstrisinin 2022 yılındaki öncelikli gündemlerinden biri de yeşil ve dijital dönüşüm olacak. Avrupa Birliği sonda karbon düzenleme düzeneği 2022 yılında pilot olarak uygulanacak ve 2023 yılı başında çimento-cam/demir çelik ve alüminyum inşaat eserleri için fiilen uygulanmaya başlayacak. Bu niçinle inşaat materyalleri endüstrisinde başta bu dallar olmak üzere yeşil dönüşüm süreci hızlanacak. bir daha global ölçekte güçlenen temassız iktisat ile dijital dönüşüm de hızlanıyor. Endüstride dijital alt yapının oluşturulmasının 2022 yılında hızlanması bekleniyor.