Göçmenlere köpekle müdahaleye soruşturma

GarDaŞ

New member
Göçmenlere köpekle müdahaleye soruşturma Belarus Devlet Hudut Komitesi, 16 Kasım’da Belarus-Polonya hududunda Polonya hudut muhafızlarının göçmenlere yönelik müdahalesi ile ilgili soruşturma başlattı. Komiteden yapılan açıklamada, Polonya güvenlik güçlerinin Belarus topraklarındaki göçmenlere müdahalede bulunulduğuna dikkat çekilerek, olay yerinde biber gazı etken hususu bulunduğu, bu unsurun gaz bombaları, gaz silahları için mermiler ve tazyikli sular ortasında polis ve askere hizmet veren özel araçlarda kullanıldığına dikkat çekildi.

Bu hususun insan sıhhati üzerinde olumsuz tesire sahip olduğu da belirtilerek, ses bombalarının da olayda kullanıldığı kaydedildi.

Açıklamada, olay daha sonrası 4’ü bayan ve biri çocuk, 30’dan fazla kişinin tıbbi yardım için Belarus tarafına müracaatta bulunduğu tabir edildi.

Ayrıyeten Belarus-Litvanya hududunda Klevitsa bölgesinde, Litvanya hudut muhafızlarının bu ülke tarafına geçenlerin üzerine köpekleri saldırtması ve Belarus tarafına itmesiyle ilgili de soruşturma yapıldığı aktarıldı.

На участке границы с Литвой продолжаются попытки насильственного вытеснения беженцев https://t.co/AOzhWHA1J0 pic.twitter.com/6Dbdm6BYkk

— Госпогранкомитет Беларуси ???????? (@GpkGovBY) November 17, 2021

Belarus’un Grodno kentindeki hudut uzunluğunda, çoğunluğu Irak’tan vize alarak Belarus’a gelen, Avrupa’ya göçme arayışıyla bu ülkeden de Polonya’ya geçmeye çalışanlar kendileri için ayrılan lojistik merkezindeki kapalı alanda geceyi geçirdi.

Günlerdir Polonya sonu uzunluğundaki çadırlarda bekleyen epeyce sayıda çocuk ve hanımın bulunduğu 2 bin civarındaki göçmen, uzun bir ortadan daha sonra birinci sefer sıcak bir ortamda uyudu. Çok az sayıda kişi geceyi bina haricinde kurdukları çadırlarda geçirdi.

Yaşları 1 ila 5 olan çocuklar, merkezde kendilerine dağıtılan sonlu sayıdaki oyuncakla oynayarak vakit geçirirken, yaşları biraz daha büyük olanlar kendilerine verilen toplarla bina haricinde oynadı.

İnsani yardım yetmiyor

Belarus hükümeti ve halkı, istekli kuruluşlar vasıtasıyla merkezde bulunanlara insani yardımlarını sürdürüyor. Merkezin önünde, Belarus Acil Durumlar Bakanlığı, Belarus Kızılhaç nazaranvlileri ve gönüllülerden oluşan takım çadırlarda günde iki öğün sıcak yemek yardımı yapıyor.

Su, hijyen ve tuvalet muhtaçlığının da giderildiği alanda, giyecek ve battaniye yardımı vakit zaman yetersiz kalıyor.

Rusya Kızılhaç Örgütünün ilerleyen günlerde Belarus-Polonya sonundaki yardım faaliyetlerine dayanak vereceği açıklandı.

24 saat tıbbi yardım

Göçmenlerin bulunduğu alanda vakit zaman rahatsızlananlar oluyor. Lojistik merkezin çabucak yanında göçmenlere tıbbi takviye için 2 ambulans ve sıhhat takımları bekliyor.

Sıhhat nazaranvlileri, müracaatın çok fazla olduğunu, bilhassa diş ve boğaz ağrısıyla, bayanların gebelikle ilgili şikayetlerle tıbbi yardım istediğini belirtiyor.

Belarus Sıhhat Bakanlığından yapılan açıklamada, merkezin yanında bulunan acil sıhhat gruplarının 24 saat hizmet vereceği belirtilerek, yalnızca bir gün ortasında 80 şahsa sıhhat hizmeti sağlandığı, 5 şahsa ambulans ortasında müdahale edildiği ve 2 kişinin de hastaneye gdolayıldüğü kaydedildi.

Göçmenler içinde en değerli sıkıntılardan biri de merkezdeki elektrik sisteminin yetersiz kalması niçiniyle akıllı telefonlarını şarj edememeleri. bir fazlaca kişi, sık sık merkeze gelen gazetecilere ve yardım kuruluşu gorevlilerine telefonlarını şarj edip sonraki gün getirmeleri isteğinde bulunuyor.

Telefonlar yüzünden bağlantıları kopuk olan göçmenler, bir yandan da gazetecilere kendileriyle ilgili gelişmeleri ve Avrupa’ya geçip geçemeyeceklerini soruyor.

Ne olmuştu?

Belarus-Polonya hududunda 8 Kasım’dan bu yana, Avrupa’ya göçme arayışıyla çoğunluğu Irak ve Suriye’den gelerek Belarus üzerinden Polonya’ya geçmeye çalışan şahıslar, ormanlık alanda kendi kurdukları kampta ve hudut önünde bekleyişini sürdürüyordu.

Bu şahıslar dün, hudut uzunluğunda kurdukları kampı büsbütün boşaltarak, Belarus hükümetinin bölgede hazırladığı kapalı alana geçmişti.