Domuzdan beşere birinci kalp nakli

GarDaŞ

New member
Domuzdan beşere birinci kalp nakli Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi‘nde misyonlu tabipler, alınan özel müsaade daha sonrası Cuma günü yapılan ameliyatın 7 saat sürdüğünü, David Bennett isimli hastanın sıhhat durumunun güzel olduğunu duyurdu.

David Bennett’ın ameliyattan bir gün evvel, “Ya ölecektim ya da bu ameliyatı olacaktım. Ameliyatın karanlıkta bir atış olduğunu biliyorum fakat bu beraberinde benim son şansım” dediği aktarıldı.

BBC Türkçe’nin haberine nazaran, ölümcül bir kalp hastalığına yakalanan ve bir devir hayatından umut kesilen Bennett, ameliyat öncesi altı hafta boyunca hasta yatağında özel bir makinaya bağlanmıştı.

Bennett’ın ameliyat daha sonrası uzun vadede sorun yaşayıp yaşamayacağı ise hala bilinmiyor.

Genetiği değiştirilmiş domuz

Kalbi Bennett’a nakledilen domuzun, genetiğinin değiştirildiği belirtildi.

bu biçimdece domuzun kalbinin, reddedilmeden insan bedeninde fonksiyon nazaranbilmesi sağlandı.

Genetiği değiştirilmiş hayvanların bu türlü kullanılmasının, nakillerdeki organ meşakkatinin aşılmasına yardımcı olması umuluyor.

ABD’de her gün, organ nakli için bekleyen 17 hasta hayatını kaybediyor.

OrganDonor.gov sitesine bakılırsa, ülkede 100 binden çok kişi organ nakli bekliyor.

Eylül ayında New York‘ta araştırmacılar, domuzların hayvandan beşere nakiller için umut vadedebileceğini argüman ederek bir deney yapmıştı.

Deneyde, bir domuzun böbreği, beyin mevti gerçekleşmiş bir insanın bedenine yerleştirilmiş ve böbreğin bedende çalışmaya başladığı açıklanmıştı.