Che Guevara’yı öldüren asker hayatını kaybetti

GarDaŞ

New member
Che Guevara’yı öldüren asker hayatını kaybetti 1967 yılında Bolivya’da Che‘yi yakalayan kümenin başındaki emekli General Gary Prado‘nun infaz buyruğu vermesinin akabinde bölüğün çavuşu olan Mario Teran’a infaz nazaranvi verilmişti.

1967 yılında Bolivya askerleri, Che Guevera’yı yaralı biçimde yakaladı. İnfaz misyonu verilen Teran o günü “yaşamımın en makus anıydı” diye anlatmıştı.

Che Guevera 14 Haziran 1928 tarihinde Arjantin Rosario’da dünyaya geldi. Che, tıp eğitimi aldığı esnada arkadaşı Albetro Granadas ile Latin Amerika’da motosiklet tipine çıktı.

Seyahati esnasında Che, sosyalist fikirlerle tanıştı. Evvel Guatemala’da devrimci faaliyetler içerisinde bulunan Che, Guatemala’dan Meksika’ya geçtiğinde ise o esnada sürgünde bulunan Fidel Castro ve arkadaşlarıyla tanışarak Küba İhtilali’ne dahil oldu.

ondan sonrasında Granma gemisiyle Küba’ya giden Che, Küba ihtilalinin başkanlarından biri haline geldi. İhtilalden daha sonra Küba’da La Cabana Kalesi Komutanlığı, Ulusal Tarım Islahatı Enstitüsü Başkanlığı, Küba Ulusal Bankası, Sanayi Bakanlığı üzere çeşitli nazaranvler alan Che, daha sonraları ‘devrimin başka ülkelere yayılması gerektiği’ kanısıyla Küba’dan ayrılma hazırlıklarına başladı.

birinci vakit içinderda Kongo’ya giden Che, burada yaşanan başarısızlık sebebiyle, öldürüleceği yer olan Bolivya’ya geçti. Bolivya’da da çeşitli başarısızlıklarla karşılaşan Che, 9 Ekim 1967’de CIA ve Amerikan Ordusu’na bağlı Özel Harekat Birlikleri tarafınca yakalanarak yargısız infaz kararı öldürüldü.

Che’nin, öldürülmeden kısa mühlet evvel, kendisini öldürmek için nazaranvlendirilen Bolivyalı askere söylemiş olduği “Buraya beni öldürmeye geldiğini biliyorum. Vur beni korkak, sadece bir adam öldürmüş olacaksın” sözleri, onun son kelamları oldu.

Vefatından daha sonra, Che’nin vücudu Küba’ya teslim edilmedi ve elleri kesilerek bilinmeyen bir yere gömüldü. Lakin, 1997 yılında, Guevara’nın vücudundan kalanlar Vallegrande yakınındaki bir uçak pistinin altından çıkarıldı ve yapılan DNA testinin akabinde Küba’ya teslim edildi.

Che’nin cenazesi ise, 17 Ekim 1997’de Santa Clara’da özel olarak hazırlanmış anıt mezara askeri merasimle gömüldü.