Çekya Cumhurbaşkanı Zeman: Transseksüelleri iğrenç buluyorum

GarDaŞ

New member
Çekya Cumhurbaşkanı Zeman: Transseksüelleri iğrenç buluyorum Çekya Cumhurbaşkanı Milos Zeman, Macaristan’daki LGBTİ tersi maddeyi değerlendirirken transseksüelleri ‘iğrenç’ bulduğunu söylemiş oldu.

CNN Prima kanalına röportaj veren Zeman’a, “Eğer cinsiyet değiştirmek için ameliyat oluyorsanız, kendinize ziyan verme cürmünü da işlemiş olursunuz. Her ameliyatın riskleri var ve bana nazaran bu cinsiyet değiştirenler iğrenç” tabirlerini kullandı.

Zeman’a, Macaristan’da eşcinselliğin ‘teşvik edilmesini’ yasaklamak ismine çıkarılan tartışmalı yasa da soruldu. 18 yaşın altındaki küçüklere, eşcinselliği yahut cinsiyet değişikliğini teşvik eden rastgele bir içeriğin göskavramının yasaklanmasını kapsayan yasa Avrupa Birliği tarafınca sert reaksiyon toplamıştı. AB üyelerinin yarısından fazlası Macar hükümete karşı tavır sergilemiş, Çekya’dan ise çabucak hemen bir yorum gelmemişti.

Çek Cumhurbaşkanı, Macaristan’daki maddeyi destekleyerek, “Macar Başbakan Victor Orban homoseksüellere karşı olmadığını fakat ailelerin manipüle edilmesini gerçek bulmağını söylüyor. Ona katılmamak için hiç bir sebep goremiyorum” dedi. Zeman, Me Too hareketi ve Onur Yürüyüşü üzere faaliyetlerden de rahatsız olduğunu söz etti.

AB’den Macaristan’a ağır yaptırımlar kelam konusu

Başka yandan, tartışmaya husus olan Macaristan’daki yeni yasa Başbakan Victor Orban’ın başını ağrıtacak üzere görünüyor. Yeni düzenlemeden geri adım atılmadığı takdirde Budapeşte’nin AB mahkemelerinde yargılanması ve AB fonlarının kesilmesi gündemde.

Şu ana kadarki en sert yansıyı veren Hollanda Başbakanı Mark Rutte, “Macaristan’ın Avrupa Birliği’nde yeri olmadığını” söylemişti. Belçika Başbakanı Alexander De Croo ise maddeyi ‘utanç verici’ olarak tanımlamıştı.

Macar Başbakan ise amaçlarının eşcinselliğe karşı olmak değil, çocukların ve ebeveynlerin haklarını korumakla ilgili olduğunu savunuyor.