Bu aşk ABD’nin ulusal güvenlik sorunu… Müslüman damat Yahudiliğe geçti

GarDaŞ

New member
Bu aşk ABD’nin ulusal güvenlik sorunu… Müslüman damat Yahudiliğe geçti Suriye asıllı bir Yahudi olan Sally ile internette tanıştı. İletileşmeye başladıklarında Sally ise, New York’un Brooklyn kentinde yaşıyordu. Genç çift birbirini tanımak için konuşmaya devam etti. Haliwa, Sally’ye aşık olduğuna emindi. Genç bayan, internette tanıştığı adamın Yahudi kimliğinden kuşku etmeye başladığında ise Hawila pes etmedi.

Olmayan Yahudi kökleriyle ilgili kıssalar uydurdu

Ali Hassan Hawila, var olmayan Yahudi kökleriyle ilgili öyküler uydurmaya devam etti. Lübnan kırsalındaki yalnız gençlik senelerında Yahudi dinine takıntılı hâle geldiğini ve dinini değiştirmeye çalıştığını, fakat bir sinagog tarafınca reddedildiğini söylemiş oldu. Lakin Hawila aslında Lübnan’ın güneydeki kasabası Tire’dendi ve Müslüman bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Çiftin münasebeti gelişip derinleşirken, tanışmalarının akabinde bunların hiç birinden bir daha bahsedilmedi.

Pasaportunu görür görmez şüphelendi

Hawila, Yahudi dualarını öğrenmek ve ayrıyeten Texas A&M Üniversitesi’nde Tevrat üzerine çalışabileceği mahallî bir toplum merkezine kaydolmak için İbranice öğrenecek kadar ileri gitti. Hawila ve Sally sonunda New York’ta düzenlenen sade bir merasimle evlendiler. Lakin çift yeminlerini ettikten yalnızca birkaç hafta daha sonra, Hawila için işler güzel gitmemeye başladı. Eşi Sally, kocasının pasaportunda Arapça ismini gördüğünde, onun geçmişinden şüphelenmeye başladı.

Milliyet’tin aktardığı habere bakılırsa, Sally çabucak arkadaşlarına ve ailesine kuşkularından bahsetti. Onlar da vakit kaybetmeden yetkililerle bağlantıya geçti. Ailenin artık inançlı bir konutta yaşadığı söyleniyor.

‘NSA Ajanı’ tezi

Olay FBI’a kadar sirayet etti. Ofis, artık yalnızca bu kandırmacayı değil, Hawila’nın NSA casusu olarak çalıştığı argümanını da araştırıyor. Hawila, NSA’de çalıştığını kanıtlamak için ajanstaki iş arkadaşlarından birinin ağzından ‘sahte bir mektup’ kaleme aldı.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı da New York’taki İsrail konsolosluğu ile birlikte adamın ülkeye yasa dışı yollardan girme mümkünlüğünü araştırıyor. Hawila’nın rastgele bir terörist aksiyona karıştığına dair bir ipucu ise çabucak hemen yok.

‘Acı çektiğim için palavra söylemiş oldum’

Times of Israel’in ulaştığı Hawila, gazeteye açıklama yaparak, “söylemiş olduğim palavraların şüphesiz haklı bir tarafı yok. Lakin acı çektiğim için palavra söylemiş oldum lakin yanılgımı düzeltmek istiyorum” sözlerini kullandı.

Gözyaşları ortasında konuşan Hawila, “Bir şeyler ortaya çıkmaya başladı, söylentiler başladı ve onu benden aldılar, benden uzaklaştırdılar” dedi. Hawila, Yahudilikle irtibatının süreksiz olmadığını ve aslında ailesiyle bir arada Lübnan’da genç bir çocukken başladığını sav etti. Hawila, “İnsanlara çıkıp ‘Yahudiyim’ demeye başladım. Beşerler sokaklarda üzerime tükürmeye başladı, mevt tehditleri almaya başladım” diye konuştu.

Hawila, ailesinin sonunda yasal olarak ABD’ye taşındığını ve bölgede sinagog aramaya başladığını argüman ediyor:

“Reddedildiğimde Yahudi olduğumu söylemeye başladım. Benim adım Eliyah ve bu ismi kendim için seçtim zira İlyas Peygamber’in kıssasını fazlaca seviyorum.”

Hawila, üniversitede mühendislik eğitimi aldıktan daha sonra, Yahudi ve İsrail yanlısı örgütlerde etkin rol oynamaya başladı:

“bir daha de Lübnan’dan geldiğimi söylemiş oldum zira bilirsiniz, Lübnanlı Yahudi topluluğu hakkında hayli şey okudum ve bundan epey etkilendim”

‘Bu bir NSA kimliği, bakılırsavdeyim’

Hawila, karısı Lübnan pasaportu ve Arapça ismini fark ettiğinde onunla yüzleştiğinde, palavrasını bir adım daha ileri götürdü ve NSA casusu olduğunu ileri sürdü:

“Kimliği gördüğünde, bir şeyler uydurmam gerekiyordu, bu yüzden ona ‘bu bir NSA kimliği, gorevdeyim’ diyerek bunun üzere şeyler uydurdum”

Bu olayın üzerinden vakit geçtikten daha sonra Sally’nin ailesiyle bir ortaya geldiğinde ve onlara da birebir öyküyü anlattığını söyleyen Hawila’nın bir sorunu vardı. Zira ailesi ona pek inanmamıştı ve her şeyi dikkatle inceliyorlardı. Hatta Sally’nin babası o kadar şüphelenmişti ki Hawila’nın soyadını Google’da arattı. Bununla da kalmadı, damadının babasına ulaşarak onun hakkında sorular sordu. İşte dananın kuyruğu bu biçimde koptu. Telefondaki ses kararlı bir biçimde itiraz ediyordu:

“Hayır, o Yahudi değil, bu değil, şu değil”

FBI, terörle temasını araştırıyor

Hawila bunun üzerine güzelce panikleyerek daha büyük palavralar uydurmaya başladı. Lakin bu palavralar onu kurtarmadı. Şimdiyse Hawila, “Onu benden aldılar, bizi ayırdılar” diyerek gözü yaşlı biçimde ağlıyor.

FBI, onun Yahudi cemaatine sızmak üzere kurulmuş bir terörist küme için çalışıyor olabileceğine dair kuşkular ortaya çıkınca olaya dahil oldu. FBI, şu ana kadar onun terörle ilişkili faaliyetlere karıştığına yahut rastgele bir evrakta tahrifat yaptığına dair hiç bir şey bulamadı.

‘O benim hayatımın aşkı’

Hawila ise, karısı Sally’yi asla incitmek istemediğini, lakin ikisinin artık farklı yaşadığını söylüyor. Hawila, “Bana ikinci bir baht vermek istiyorsa hazırım, lakin şayet istemiyorsa bir daha de onu suçlayamam. Yalnızca onun hayatımın aşkı olduğunu bilmesini istiyorum” diyerek bir talih daha istediğini söylemiş oldu.

Hawila’nın bir devir üniversite yerleşkesinde vakit geçirdiği Yahudi Öğrenci Merkezi’nden Haham Yossi Lazaroff, geçmişte Hawila’nın Yahudi düğününe katılmış bulunmasına karşın kendini hadiselerden büsbütün uzaklaştırdı.

Haham Lazaroff yaptığı açıklamada, “Bu, Suriye Yahudi cemaatinin bir üyesiyle sanal bir alaka kuran başı karışık bir gencin, evlendikten daha sonra Yahudi olmadığı öğrenildiği için rezil olduğu şanssız bir vaka” dedi ve ekledi:

“Kimliği konusunda açıkça hepimiz yanlış yönlendirildik. Kalbimiz bu bayan, ailesi ve bu şahıs tarafınca burada, Teksas’ta, New York’ta ve New Jersey’de aldatılan öbür herkesle beraber”