BM: Afganistan’a yardım için 2 milyar dolar gerekiyor

GarDaŞ

New member
BM: Afganistan’a yardım için 2 milyar dolar gerekiyor Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Afganistan’daki insani durumun berbata gittiğini duyurdu UNICEF’ten yapılan açıklamada, Afgan halkının kışın gelmesiyle, sıhhat hizmetlerinin yetersizliği, feci besin krizi, kuraklık, kızamık salgınları, çocuk felci ve öteki önlenebilir hastalıklarla karşı karşıya olduğu bildirildi.

‘2 milyar dolara muhtaçlık var’

Afganistan’da sıhhat sisteminin çöküşünü önlemek, Afgan çocuklara, ailelerine besin, eğitim ve başka hayati toplumsal hizmetleri sağlamak için 2 milyar dolara gereksinim duyulduğu söz edilen açıklamada, bu paranın, yarısı çocuklardan oluşan Afganistan’daki 24 milyondan fazla kişinin acil muhtaçlıklarını karşılayacağı kaydedildi.

Açıklamada, Afganistan’daki mevcut insani durumun bilhassa çocukları etkilediği, milyonlarca Afgan çocuğun açlık ve mevt tehlikesiyle karşı karşıya olduğu vurgulandı.

‘Yetersiz beslenme riski’

UNICEF’e nazaran, Afganistan’daki beş yaşın altındaki çocukların yarısının besin krizi, içme suyuna yetersiz erişim niçiniyle 2022’ye kadar önemli biçimde yetersiz beslenme riskine maruz kalacağı iddia ediliyor.

UNICEF datalarına nazaran 2021’de Afganistan’da 60 binden çok kızamık hadisesi kaydedildi.

Her 10 Afgan vatandaşından 8’inin pak içme suyuna erişiminin olmadığı aktarılan açıklamada, ayrıyeten, Afgan öğretmenlerin maaşları ödenmediği takdirde 10 milyon çocuğun eğitim ve okuldan yoksun kalma riskiyle karşı karşıya olduğu açıklandı.

UNICEF’ten yapılan açıklamaya göre, 4,5 milyon Afgan çocuğun ruhsal dayanağa muhtaçlığı bulunuyor.

Ne olmuştu?

Taliban’ın, Afganistan’da idaresi ele geçirmesinin akabinde ülkeye yönelik memleketler arası yardımlar sona ermişti.

Dünya Bankası, Milletlerarası Para Fonu (IMF) ve ABD Merkez Bankası da Afganistan’ın milletlerarası fonlara erişimini kesmişti.

Uzmanlar, ülkenin ekonomik felakete gerçek süratle ilerlediği uyarısı yapıyor. ABD idaresi, Afgan hükümetinin ABD bankalarındaki rezervlerini dondurmuştu.

Birleşmiş Milletler bilgilerine bakılırsa, Afganistan’da bu kış aylarında nüfusun yarısından fazlasına tekabül eden 22,8 milyon kişinin önemli manada besin kasveti yaşayacağı varsayım ediliyor.

Öte yandan Milletlerarası Kriz Kümesi, dün yaptığı açıklamasında ABD’nin Afganistan’ın dondurulan varlıklarını ”kademeli olarak” özgür bırakmasını istemişti.