Almanya’dan AB’ye Türkiye bildirisi: “Göç mutabakatını yenileyin”

GarDaŞ

New member
Almanya’dan AB’ye Türkiye bildirisi: “Göç mutabakatını yenileyin” Alman Bakan Maas, Welt gazetesine yaptığı açıklamada, Türkiye ile göç konusundaki iş birliğinin güncellenmesine muhtaçlık duyulduğunu belirterek “Türk hükümetiyle olan tüm zorluklara karşın bu ülkenin, kıymetsiz görülmeyecek göç yükünü bizim için üstelendiğini kabul etmek gerekir.” dedi.

Türkiye’de yaklaşık 4 milyon Suriyelinin ve bölgedeki öbür ülkelerden gelen mültecilerin yaşadığına işaret eden Maas, “AB’de bizim, Türkiye ile olan göç mutabakatının daha da geliştirilmesine ve güncellenmesine büyük ilgi duyduğumuza inanıyorum.” diye konuştu.
Maas, yeni bir mutabakatın yapılması durumunda AB’nin Türkiye’ye maddi takviye vermesine ait bir soruya “Herhangi bir sayı ortaya atmak istemiyorum fakat bunun parasız olmayacağı büsbütün nettir.” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin nihayetinde değerli maliyeti üstlendiğini ve diğerlerinin bundan tasarruf ettiğini vurgulayan Maas, bunun, milyonlarca beşere bakmayla ilgili bir mevzu olduğunu belirtti. Maas, Türkiye’yla bağların halihazırda nispeten yapan olduğunu tabir etti.

Öte yandan İran’da İbrahim Reisi’nin seçimleri kazanmasını da kıymetlendiren Maas, “İran’daki idarenin temelde hangi yolu gitmek istediğine karar vermesi lazım.” tabirini kullandı.

Yapılan müzakerelerde Tahran’ın prensip olarak yapan bir yola açık olduğu istikametinde bir izlenim verdiklerini belirten Heiko Maas, fakat bunun, İran’ın ABD ile nükleer mutabakata geri dönmeye hazır olup olmayacağında görüleceğini kaydetti.

Maas, 23 Haziran’da başşehir Berlin’de düzenlenecek 2. Libya Konferansı’nın, 24 Aralık’ta Libya’da yapılması planlanan seçimlere ve yabancı güçlerin ülkeden çekilmesine yeni ivme kazandırılması üzerine olacağını belirtti.

Daha evvel Berlin’de yapılan görüşmede Libya’dan askeri güçlerin çekilmesini vadedenlerin buna uymadığını aktaran Maas, bir tarafın ani bir taarruz için kullanabileceği askeri bir dengesizliğin birdenbire ortaya çıkmaması için yabancı güçlerin adım adım ve eşit bir biçimde ülkeyi terk etmesi gerektiğini kaydetti.