Afrikalı öğrenciler Ukrayna’da sıkışıp kaldı: Bizi yalnız bırakmayın

GarDaŞ

New member
Afrikalı öğrenciler Ukrayna’da sıkışıp kaldı: Bizi yalnız bırakmayın Binlerce Afrikalı öğrenci de hava alanının kapatılmasıyla ülkede sıkışıp kaldı. Bu bireyler sığınma ya da kaçış yolu arıyor.

Başşehir Kiev’de tıp eğitimi nazarann Sarah Ajifa Idachaba, “Herkes baskı altında” dedi. 23 yaşındaki Nijeryalı genç şu biçimde konuştu:

“Kız kardeşimle panik halindeyiz.. İnançta değiliz. Havalimanı kapalı olduğu için buradan ayrılıp ayrılmamamız gerektiğini bilmiyoruz”

Idachaba, “terk edilmiş gibi” hissettiklerini kelamlarına ekledi:

“Biz Nijerya vatandaşıyız ve yardıma muhtaçlığımız var. Lütfen bizi ihmal etmeyin. Bizi yalnız bırakmayın”

Ukrayna’da bir daha tıp okuyan Nijeryalı Temi Rosabel Tseye-Okotie de benzeri durumda:

“Korkuyoruz. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Nijerya’dan aldığımız bilgilere nazaran kendi başımızayız”

Independent Türkçe’de yer alan habere göre,yaklaşık 4 bin yurttaşı Ukrayna’da eğitim nazarann Nijerya’nın dışişleri bakanı Geoffrey Onyeama, havalimanları faaliyete geçtiğinde yurttaşlarına yardım edeceklerini perşembe bildirdi.

Öte yandan Afrika’nın öteki ülkelerinden öğrenciler de sıkıntı durumda. Ternopil’de eğitim goren Liberyalı hekim adayı Augustine Akoi Kollie, şu tabirleri kullandı:

“Güvenliğimizden çoksıyla telaşlıyız. Ukrayna’daki durum sakinleşene kadar daha inançlı bir yere tahliye konusunda yardım istiyoruz”

Zimbabveli öğrenci Mellisa Charuvira, ülkesinin kendilerini çıkarmaya hazır olduğunu lakin Ukrayna’dan ayrılmanın bir yolu bulunmadığını kaydetti:

“Ulaşım mevcut değil. Kiev’den öteki kentlere otobüs yok”

Harkov’da yaşayan Ganalı Percy Ohene-Yeboah da akının akabinde çantasını hazırlayıp en yakın metro istasyonuna sığındığını deklare etti:

“bu biçimde bir durumda tek başına kalırsın”

Ohene-Yeboah, yola çıkmaya korktuğunu ve şimdilik yerinde kalacağını tabir etti.

Tıpkı kentteki 5 Kenyalı öğrenciyse bombalar düşmeye başlayınca batıdaki Lviv’e gitmek için tren istasyonuna koştu. Küme buradan Polonya’ya gitmeyi ve çabucak sonrasında meskenlerine dönmeyi umuyor.

İsmini vermek istemeyen bir genç, “Gerçekten epey kötü” dedi ve yanlarına yalnızca gerekli dokümanları aldıklarını söylemiş oldu:

‘Bagaj taşıyamıyoruz zira geride kalmamıza niye olur’

Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin’in buyruğuyla başlatılan askeri operasyon üçüncü gününe girdi. Başşehir Kiev üzere kentlerde çatışmalar sürüyor.

Ukrayna Devlet Lideri Volodimir Zelenski, bugünkü açıklamasında “Biz kazanacağız” dedi.

Ukraynalı yetkililer, hücumlarda 198 kişinin hayatını yitirdiğini ve bin 115 kişinin yaralandığını duyurdu.