AB’den Türkiye’ye 560 milyon euro takviye

GarDaŞ

New member
AB’den Türkiye’ye 560 milyon euro takviye AB Komitesinden yapılan açıklamaya göre, 560 milyon euroluk fon, Haziran 2021’de açıklanan ve AB’nin Türkiye’deki Suriyelilerin desteklenmesi için yapacağı 3 milyar euroluk yardım kapsamında sağlanacak.

530 milyonu PIKTES’e

Fonun 530 milyon euroluk kısmı eğitim için kullanılacak. Bu çerçevede Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi (PIKTES) desteklenecek. Proje kapsamında öğretmenlerin fiyatları, ulaşım sarfiyatları, eğitim gereçleri, ek dersler, Türkçe eğitimi, öğretmenlerin eğitimi, rehberlik programları, erken çocuk eğitimi üzere başlıklarda takviye verilecek.

Ayrıyeten yaklaşık 700 bin sığınmacı çocuğun okula erişimi emeliyle nakit dayanağı sağlanacak. Bunların haricinde gençler için burslar ve ilgili takviye hizmetleriyle öğrencilerin yüksek öğretime erişimine yardım yapılacak.

560 milyon euroluk fonun 30 milyon eurosu ise göç idaresi ve hudutların korunması kapsamında, kabul ve barınma merkezlerinin yönetiminin geliştirilmesi, sistemsiz göçmenlerin transferleri, hizmetlere erişim ve uygun şartlarda barınma sağlanması üzere hususlara ayrılacak.

Göç konusunda kaynak ve varış ülkeleriyle iş birliğinin güçlendirilmesi için 2021-2025 yıllarını kapsayan Sistemsiz Göçle Uğraş Strateji Dokümanı ve Ulusal Aksiyon Planı’nın yürütülmesine yönelik Göç Yönetimi Başkanlığının gayretleri desteklenecek.

AB Komitesinin açıklamasında, Türkiye’nin 4 milyon civarında sığınmacıya konut sahipliği yaptığı, bunların 3,6 milyonunun Suriyelilerden oluştuğu tabir edildi.

Toplam 6 milyar euro kararlaştırılmıştı

Türkiye ile AB içindeki 2016 tarihindeki ortak bildiriyle Türkiye’deki Suriyeliler için AB’nin toplam 6 milyar euro fon sağlamasının kararlaştırıldığı hatırlatılan açıklamada, 6 milyar euroluk fonun tamamının mukaveleye bağlandığı, 4,35 milyar euroluk kısmının ödemeler için kullanıldığı aktarıldı.

Açıklamada ayrıyeten Haziran 2021’de 3 milyar ek fon belirtildiğı, bunun 2021-2023 periyodunu kapsayacağı açıklandı.