ABD Lideri Joe Biden duyurdu! Rusya’ya döviz yasağı geliyor

GarDaŞ

New member
ABD Lideri Joe Biden duyurdu! Rusya’ya döviz yasağı geliyor ABD Lideri Joe Biden, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısının planlanmış olduğunu tabir ederek, bu hususta bir aydır ihtarda bulunduklarını hatırlattı. Biden, Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin’in “diplomasiyi reddettiğini” söylemiş oldu.

ABD Lideri Biden’ın açıklamalarından satır başları:

175 bin asker Ukrayna sonuna yığıldı. Putin her türlü âlâ niyetli çabayı reddetti. Milletlerarası hukukun ihlal edildiğini gördük. ‘Ukrayna kimyasal silahlar kullanacakmış, soykırıma hazırlanıyormuş’ üzere savlar gördük. Burada iki yeni bağımsız cumhuriyet hâkim Ukrayna topraklarda Rusya tarafınca tanındı.

Bu planlı bir atak. Size bunu her gün anlattık. Neler yapmak istediğini biliyorduk. Haftalar boyunca onu uyardık lakin bizi dinlemedi.

Putin bir savaş ilan etti. Ukrayna’daki tarihi kentlere füzeler düşmeye başladı. Tankların ilerlediğini gördük. Biz şeffaf biçimde Rusya’nın planlarını paylaştık. Putin saldırgan kişidir burada. Savaşı tercih etmiştir. Artık kendisi ve ülkesi neticelerina katlanacak.

Rusya’ya döviz yasağı

Rus iktisadına hem artık hem vakit ortasında yaptırımların tesir edeceğini düşünüyoruz. Uzun müddet tesiri olacak biçimde yaptırımları tasarladık. Bunu açıkça söylemek istiyorum. Aylardır bir koalisyon ortaya koyuyoruz.

Dünyanın yüzde 50’sini temsil eden bir kümeden bahsediyoruz. AB’ye üye devletler, BAE, Japonya. Rusya’nın dolar üzerinden euro, pound ve yen üzerinden ticaret yapma yeteneğini kısıtlayacağız.

Rusya borsası ve para ünitesi bugün çakıldı. Rusya’nın en büyük bankasını kestik. Rusya’nın Dolar, Euro, Pound ve Yen üzere para ünitelerinde ticaret yapmasını da kısıtlayacağız. Rusya ordusunun finansmanını kısıtlayacağız.

Rusya’nın en büyük bankalarını ABD finans sisteminden çıkardık ve ortalarında 250 milyar dolar varlığı bulunan VTB ile 4 büyük bankayı daha bloke ettik.

Amerika’daki Rus bankalarının varlıkları dondurulacaktır. Rusya’nın, ikinci büyük bankası dahil, 250 milyar dolar varlığı bulunmakta.

Rus seçkinlerinin, oligarkların listesine, aile üyelerinin listesine yenilerini ekledik. Yaptırımlara onlar da tabi olacak. Bunlar Putin’den nemalanan bölümler. Yaptırımlar önümüzdeki günlerde devam edecek.

Salı günü Rusya’nın fon bulma imkanını kısıtlamıştık. 1.4 trilyon dolar varlığı olan şirketlerinden bahsediyoruz.

Rusya’daki finans ve teknoloji dalını sıkıştıracağız ve önümüzdeki senelerda kapasitesinin azaldığını bakılırsaceğiz. Rusya’nın yüksek teknoloji ihracatını yarı yarıya kesme sonucunı verdik.

“NATO hiç olmadığı kadar kararlı”

ABD güçlerinin Ukrayna’da savaşmayacağını bir daha belirten Biden, “NATO hiç olmadığı kadar birlik içerisinde ve hiç olmadığı kadar kararlı” dedi.

NATO ittifakının tüm ögelerini ortaya koyacağız. 650 milyon dolarlık savunma yardımı Ukrayna’ya verilmişti. Bizim birlik ve güçlerimiz Ukrayna içerisinde Rusya’ya atakta bulunmayacaktır lakin Ukrayna’daki müttefiklerimizi, doğudaki müttefiklerimizi korumak ve savunmak için oradalar.

“Elimizdeki tüm araçları kullanacağız”

Bugün Rusya saldırısını gerçekleştirdi. Avrupa’nın doğu ülkelerini korumak için elimizden geleni yapacağımızı söyleyebiliriz. Amerikan Hava Kuvvetleri ile birlikte çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Genelkurmay Liderimizle konuştum. Gereksinim olursa ek birliklerin konuşlandırılması kelam konusu olacak.

Elimizdeki tüm araçları kullanacağımızı söylemek istiyorum. Amerikan halkını ve işletmelerini akaryakıt fiyatlarına karşı korumak için. Amerikan halkının ve şirketlerinin bundan ziyan görmesini istemiyorum. Sıkı biçimde güç tedariğini takip ediyoruz. Temel petrol üretici ve tüketici ülkelerle irtibat halindeyiz. Tüm dünyadaki ülkelerle etkin biçimde işbirliği ortasında çalışıyoruz.

ABD bu hususta çalışmalarını yürütmektedir. Amerikan halkının hali hazırda acı çektiğini biliyorum. Fakat akaryakıt meblağları nezdinde düşüncelerin azaltılması için elimden geleni yapacağım. Kesinlikle bir cevap gerekiyordu. Biz özgürlüğün yanındayız ABD olarak. Geçtiğimiz hafta söylemiş olduklerimi yenilemek istiyorum. Rusya şayet şirketlerimize siber taarruzda bulunursa karşılık vermeye hazırız.

“Zelenskiy’e talimat verdim”

Dün gece Sayın Zelenskiy ile görüştüm. Kendisine teminat verdim. ABD’nin Ukrayna halkına takviye vereceğini söylemiş oldum. Oradaki insani acıların dindirilmesi için yardım edeceğiz. Tarih göstermiştir ki, maalesef bu usul işgallerde epeyce önemli sivil itaatsizlik de olur. Durumlar çıkmaza girer.

Önümüzdeki hafta ve aylarda Ukrayna halkının yanında olacağız. Artık onlar 30 yıldır bağımsız. Artık ülkelerini kimse ellerinden alamaz. Putin global barışı ayakta tutan ülkelere karşı taarruz gerçekleştirmiştir. Putin ve Kremlin’deki müttefiklerinin gerçek yüzünü herkes gördü. Her vakit taarruz isteği vardı. Putin’in imparatorluk kurma isteği var.

“Yaptırımların swıft’ten epey daha önemli sonuçları olacak”

Çatışma şu anda artmış durumda. Gereksinim duyulan birlikler Doğu Avrupa’ya gönderilecektir. Putin’le konuşmaya yönelik hiç bir planım bulunmamakta. Bizim bankalar üzerinde öngördüğümüz yaptırımların SWIFT’ten çok daha önemli sonuçları olacak.

Hiç kuşku yok ki önemli bir nükleer güç bir diğer ülkeyi işgal ediyorsa tüm dünyanın yanıt vermesi epey olağan. Tüm dünyadaki piyasalar buna karşılık verebilirler. Bunun uzun süreceği fikri muhtemel değil. Biz kararlı olduğumuz sürece, yaptırımları uyguladığımız sürece uzun sürmeyecektir.

“Sovyetler Birliği’ni bir daha oluşturmak istiyor”

Ben Putin’i bir rakip olarak gördüğümü söylemiştim ve katiyetle onu hafifçee almadım. Konuşmasını duydunuz. Neredeyse 1 saat konuştu Ukrayna’ya niçin girdiğiyle ilgili. Maksadı öteki, orada eski Sovyetler Birliği’ni bir daha oluşturmak istiyor. Buradaki niyeti dünyanın geri kalan bölgelerin bulunduğu bilakis bir noktada bulunmakta.

Rus tankları, mermileri, füzeleri Ukrayna’da. Yaptırımlar yıkıcı olacak. Yaptırımların uygulanması ardından tesirini nazaranceğiz. Yaptırımların tesirini gördükten daha sonra ne yapacak? Buna bakacağız. Şu anda güçsüz durumda o yüzden güç bir karar vermek durumunda.

“ABD askerleri Ukrayna’ya gitmeyecek”

Bizim yaptırımlarımız bu SWIFT memleketler arası sistemin de ötesine geçecek. Dünyanın üçte ikisi bize katılmakta. Çok önemli yaptırımlardan bahsediyoruz. Bir ay ortasında tekrar bakalım neye yaramış yaptırımlar nazaranlim.

Rusya-Amerika münasebetlerinde tam bir kesinti var. Dünyanın büyük çoğunluğu şu anda Putin’in yaptığına karşı çıkmakta. Rusya için soğuk ve güç bir gün olacak. Savunmasına fazlaca kişinin gelmeyeceğini düşünüyorum. Çin konusunda yorum yapmaya hazır değilim şu anda.

Şayet NATO ülkelerine girerse doğal ki biz de müdahil oluruz. Onu şu an durdurmazsak devam edecek. Ukrayna’ya ABD askeri yok fakat ‘NATO topraklarının her karışını savunacak. Askerlerimiz Avrupa’ya Ukrayna’da Rusya ile savaşmaya gitmeyecek.”

Biden, Almanya’ya asker gönderiyor

Ortalarında ülkenin en büyük ikinci bankası VTB’nin de bulunduğu 4 büyük Rus bankasına yaptırım getireceklerini duyuran Biden, bu bankaların toplamda 1 trilyon dolarlık varlıklarını da dondurduklarını aktardı.

Biden, salı günü yaptığı konuşmada NATO üyelerine garanti vermek için Avrupa’daki birtakım kuvvetleri Baltık ülkelerine kaydırdıklarını deklare ettiğını anımsatarak, Almanya başta olmak üzere Avrupa’ya ek asker göndereceklerini duyurdu.

G7 Önderleri anlaştı

Joe Biden, “G7 başkanları Rusya’ya sert ve yıkıcı yaptırım paketleri üzerine anlaştı” dedi.

Bloomberg’de yer alan haberde, “ABD yaptırımları Putin’i şahsi olarak maksat alacak” derken, Reuters ise, ABD Lideri Joe Biden’a siber taarruzlarla ilgili bir dizi seçenek sunulduğu, bu siber akınların Rusya’nın Ukrayna’daki askeri operasyonunu sürdürme yeteneğini kırmaya yönelik olduğu aktarıldı.

NBC ise, ”Rusya’ya muhtemel siber ataklarla ilgili çabucak hemen sonuncu karar verilmedi” sözlerini kullandı.

Biden, dün yaptığı yazılı açıklamada G7 başkanları ile görüşmesi daha sonrası Rusya’ya Ukrayna’ya askeri harekatı için ABD ve müttefikleri tarafınca uygulanacak yeni yaptırımları duyuracağı bir konuşma yapacağını tabir etmişti.

Beyaz Saray yetkilisi, gazetecilere yaptığı yazılı açıklamada, Biden’ın sabah saatlerinde Beyaz Saray Durum Odasında ulusal güvenlik takımıyla bir ortaya geldiğini bildirmişti.

görüşmede, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi daha sonrası bölgede yaşanan son gelişmelerin ele alındığı aktarılmıştı.